Spanningsproblemen
in het energienet

Heeft u last van knipperende lampen of problemen met het terugleveren van stroom omdat de omvormer van de zonnepanelen uitschakelt? Dan heeft u mogelijk last van spanningsproblemen. Die komen voor als de spanning in het energienet te hoog of juist te laag wordt. Lees hieronder hoe u checkt of er in uw buurt spanningsproblemen zijn en wat u er zelf aan kunt doen.

Let op: knippert het licht voortdurend en/of werkt apparatuur niet goed (uitgezonderd omvormers van zonnepanelen)? Bel dan het Nationaal Storingsnummer: 0800-9009 (gratis).

Als de spanning op ons elektriciteitsnet goed is, werken apparaten zoals tv’s, computers en omvormers van zonnepanelen normaal. Een goede spanningskwaliteit ligt tussen de 207 en 253 volt. Zodra de spanning afwijkt en te hoog of juist te laag is, treden spanningsproblemen op. U herkent spanningsproblemen aan bijvoorbeeld lichten die vaker knipperen of zonnepanelen die geen stroom meer terugleveren aan het net omdat de omvormer uitvalt.

Check problemen met terugleveren
in uw buurt

Problemen met het terugleveren van stroom? Check of er in uw buurt spanningsproblemen zijn gemeld. Zijn er al spanningsproblemen bekend? Dan kan het zo zijn dat het probleem wordt veroorzaakt door ons net. Ook uw eigen installatie kan zorgen voor problemen. Controleer daarom uw installatie door een erkend installateur in te schakelen. Hebben uw buren ook zonnepanelen en ervaren zij geen problemen? Dan is de kans groot dat het probleem in uw eigen installatie zit. 

Check spanningsproblemen


Oplossen van spanningsproblemen
in uw eigen installatie

Worden de spanningsproblemen veroorzaakt door uw eigen installatie? Er zijn verschillende manieren waarop de installateur de spanningsproblemen mogelijk kan oplossen:

  • De installateur onderzoekt of de voedingskabel voor de omvormer voldoende dik is (bijvoorbeeld 6 mm² i.p.v. 2,5 mm²) en probeert de kabel zo kort mogelijk te houden.
  • De installateur begrenst het piekvermogen door een kleinere omvormer te kiezen dan het totaalvermogen aan zonnepanelen (bijv. 3 kW op 3,5kWp aan panelen).
  • De installateur bekijkt of de PV-installatie aan het net is gekoppeld met de juiste fase-omvormer.
  • De installateur onderzoekt of de uitschakelspanning van de omvormer juist is ingesteld.
  • De installateur adviseert om voor grotere PV-installaties (groter dan 4 kWp) een driefase-omvormer aan te schaffen. Hierdoor verkleint de kans dat de omvormer afschakelt door een te hoge spanning.

Hoe ontstaan spanningsproblemen?

We gebruiken samen steeds meer elektriciteit, bijvoorbeeld voor elektrisch rijden en koken. Wanneer tegelijkertijd veel elektriciteit wordt gevraagd, kan er een te lage spanning ontstaan. Anderzijds leveren we ook meer elektriciteit aan het net, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen. Op zonnige dagen kan er een grote piek aan energie op het net komen, waardoor de netspanning stijgt. Als de spanning in het net te hoog wordt, schakelen de omvormers van zonnepanelen automatisch uit. Zonnepanelen zijn zo ingesteld dat ze boven een spanning van 253 volt uitvallen. Dit is een beveiliging om te voorkomen dat elektrische apparaten in huis kapot gaan en is wettelijk verplicht. Hierdoor kan er tijdelijk geen elektriciteit aan het net worden teruggeleverd.

Hoe ontstaat een spanningsprobleem?
0:02 / 1:00

Registreer uw zonnepanelen

Registreer via energieleveren.nl uw opwekinstallatie, zoals zonnepanelen. Hierdoor weten wij wie er waar energie teruglevert, zodat we pieken op het net zoveel als mogelijk kunnen voorkomen. Bovendien weten wij zo ook waar we het net moeten aanpassen. Door extra kabels aan te leggen en transformatorhuisjes aan te passen, vergroten we de netcapaciteit op veel plekken. Samen zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert.

Voorkom spanningsproblemen

U kunt zelf ook spanningsproblemen voorkomen. Bijvoorbeeld door eigen gebruik van zelf opgewekte stroom. 
 Of door de juiste aansluitkabel te laten installeren.

Gebruik uw eigen opgewekte stroom

Maak overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de (af)wasmachine aan of laad uw elektrische auto op. Is er niemand thuis overdag? Veel apparaten hebben de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze aan moeten gaan.

Meld uw zonnepanelen aan

Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op, verdient u met uw teruglevering van energie en levert u een bijdrage aan een duurzamere wereld. U moet uw zonnepanelen of andere opwekinstallatie hiervoor wel aanmelden. Zo hebben wij alle opwekkers in kaart en weten we waar we ons net moeten aanpassen zodat u zo veel als mogelijk kan blijven terugleveren. 
 

Zonnepanelen op het oosten en/of westen

Energie van zonnepanelen die op het oosten en/of het westen gericht zijn, wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen op het oosten en westen leveren de meeste stroom op in de ochtend of avond – de momenten waarop u het meest thuis bent.

Overweeg een elektrische boiler

Het is slim om opgewekte stroom uit zonnepanelen te gebruiken om water te verwarmen via een elektrische boiler. Daarnaast is het mogelijk een timer in te stellen, waardoor de boiler vanzelf aangaat op momenten dat zonnepanelen veel stroom opwekken en u weinig verbruikt.

Metingen spanningskwaliteit

Netbeheerders bewaken de spanningskwaliteit en geven inzicht in de landelijke meetresultaten via de jaarlijkse rapportage ‘Spanningskwaliteit in Nederland' op de website van Netbeheer Nederland. Hier vindt u bovendien meer informatie over spanningskwaliteit, zoals een informatiebrochure.

Bekijk uitgevoerde metingen

Gerelateerde onderwerpen

Aanmelden zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Loop uw vergoeding niet mis, meld uw zonnepanelen aan.


Aanmelden zonnepanelen
Gekleurde auto aan laadpaal

Gebruik het energienet slim

Door slimmer om te gaan met energie werkt u mee aan het voorkomen van storingen of spanningsproblemen. Wij geven graag tips.

Bekijk de tips