U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Spanningsproblemen
in het energienet

Heeft u last van knipperende lampen of problemen met het terugleveren van stroom omdat de omvormer van de zonnepanelen uitschakelt? Dan heeft u mogelijk last van spanningsproblemen. Die komen voor als de spanning in het energienet te hoog of juist te laag wordt. Lees hieronder meer over wat spanningsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen.

Wat zijn spanningsproblemen?

Als de spanning op ons elektriciteitsnet goed is, werken apparaten zoals tv’s, computers en omvormers van zonnepanelen normaal. Een goede spanningskwaliteit ligt tussen de 207 en 253 volt. Zodra de spanning afwijkt en te hoog of juist te laag is, treden spanningsproblemen op. U herkent spanningsproblemen aan bijvoorbeeld lichten die vaker knipperen of zonnepanelen die geen stroom meer terugleveren.

Hoe ontstaan spanningsproblemen?

We gebruiken samen steeds meer elektriciteit, bijvoorbeeld voor elektrisch rijden en koken. Wanneer tegelijkertijd veel elektriciteit wordt gevraagd, kan er een te lage spanning ontstaan. Anderzijds leveren we ook meer elektriciteit aan het net, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen. Op zonnige dagen kan er een grote piek aan energie op het net komen, waardoor de spanning stijgt. Als de spanning in het net te hoog wordt, schakelen de omvormers van zonnepanelen automatisch uit. Zonnepanelen zijn zo ingesteld dat ze boven een spanning van 253 volt uitvallen. Dit is een beveiliging om te voorkomen dat elektrische apparaten in huis kapot gaan en is wettelijk verplicht. Hierdoor kan er tijdelijk geen elektriciteit aan het net worden geleverd.

Problemen met terugleveren van energie

Problemen met terugleveren van zelf opgewekte stroom? Het probleem kan in uw eigen installatie zitten. Controleer daarom uw eigen installatie door een erkend installateur in te schakelen. De installateur kan metingen verrichten om na te gaan of er een probleem is met de binneninstallatie. En zo nagaan of er een juiste aansluitkabel, omvormer en faseaansluiting is. Hebben uw buren ook zonnepanelen en ervaren zij geen problemen? Dan is de kans groot dat het probleem in uw eigen installatie zit. 

Heeft uw installateur geconstateerd dat de spanningsproblemen niet veroorzaakt worden door de binneninstallatie? Neem dan contact met ons op via 0800-9009. U kunt door ons een meting laten uitvoeren. Aan deze meting zijn kosten verbonden. Ligt de oorzaak van de spanningsproblemen wel aan uw eigen apparatuur of binnenhuisinstallatie? Dan brengen wij de kosten bij u in rekening. Wij adviseren u daarom pas een meting aan te vragen als u er zeker van bent dat het niet aan uw apparatuur of installatie ligt.

Registreer uw opwekinstallatie

Registreer via energieleveren.nl uw opwekinstallatie, zoals zonnepanelen. Hierdoor weten wij wie er waar energie teruglevert, zodat we pieken op het net zoveel als mogelijk kunnen voorkomen. Bovendien weten wij zo ook waar we het net moeten aanpassen. Door extra kabels aan te leggen en transformatorhuisjes aan te passen, vergroten we de netcapaciteit op veel plekken. Samen zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert.

Voorkom spanningsproblemen

U kunt zelf ook spanningsproblemen voorkomen. Door bijvoorbeeld zelf opgewekte energie meteen te gebruiken.
Of de juiste aansluitkabel te laten installeren.

  1. Maak overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de (af)wasmachine aan of laadt uw elektrische auto op. Is er niemand thuis overdag? Veel apparaten hebben de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze aan moeten gaan.

  2. Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op, verdient u met uw teruglevering van energie en levert u een bijdrage aan een duurzamere wereld. U moet uw zonnepanelen of andere opwekinstallatie hiervoor wel aanmelden. Zo hebben wij alle opwekkers in kaart en weten we waar we ons net moeten aanpassen zodat u zo veel als mogelijk kan blijven terugleveren. 

     

    Meld uw zonnepanelen aan

  3. Energie van zonnepanelen die op het oosten en/of het westen gericht zijn, wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen op het oosten en westen leveren de meeste stroom op in de ochtend of avond – de momenten waarop u het meeste thuis bent.
  4. Het is slim om opgewekte stroom uit zonnepanelen te gebruiken om water te verwarmen via een elektrische boiler. Daarnaast is het mogelijk een timer in te stellen, waardoor de boiler vanzelf aangaat op momenten dat zonnepanelen veel stroom opwekken en u weinig verbruikt.