Elektrisch
rijden

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Allereerst is het een efficiënte en zuinige manier van rijden. Daarnaast heeft het een positief effect op de luchtkwaliteit, het klimaat en zorgt het voor minder geluidsoverlast. Bij elektrisch rijden komt minder CO2 vrij dan bij traditionele brandstofvoertuigen. Wilt u elektrisch gaan rijden? Dan heeft u toegang tot een laadpaal nodig. Dit kan een privé laadpaal zijn, of een laadpaal in de openbare ruimte.

Een laadpaal gebruiken

Gaat u elektrisch rijden? Op de website van Milieucentraal leest u alles over elektrische auto’s en alles wat hierbij komt kijken. Zo kunt u een overwogen beslissing maken bij de overstap naar elektrisch rijden. Wilt u thuis of nabij uw huis een laadpaal (oplaadpunt) aanvragen? De mogelijkheden hangen af van de locatie, uw woonsituatie en mogelijk de regels van uw gemeente.

Elektrische auto aan laadpaal

Laadpaal op eigen terrein

Een laadpaalleverancier of installateur kan de laadpaal installeren en koppelen aan uw huisaansluiting. Soms heeft u daarvoor een andere (zwaardere) aansluiting nodig.

Auto laadt op bij laadpaal

Laadpaal openbare ruimte

Voor het plaatsen van openbare laadpalen in uw gemeente is een vergunning nodig. Deze wordt aangevraagd door een Charge Point Operator (CPO) en Stedin bij de gemeente. Uw gemeente beslist of en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. Gemeenten hanteren hierbij eigen regels.
Laadplek voor elektrische auto's

Bestaande laadpaal in uw buurt

Via oplaadpalen.nl vindt u alle bestaande laadpalen in Nederland. U vindt hier de dichtstbijzijnde laadpaal bij u in de buurt of u zoekt eenvoudig op adres. Daarnaast kunt het type voertuig instellen waarvoor u een laadpaal zoekt.

Slim laden

Er komen steeds meer elektrische auto’s in Nederland. Dit merken we ook in de vraag naar stroom. Het stroomnet kan overbelast raken als alle auto’s in een wijk rond dezelfde tijd worden opgeladen. Laad uw auto daarom op buiten de piekuren of op het moment dat uw zonnepanelen stroom opwekken. Deze vorm van slim laden wordt ook wel 'netbewust laden' genoemd. Zo helpt u bij het voorkomen van storingen en spanningsproblemen.

gerelateerde onderwerpen

Gekleurde auto aan laadpaal

Laadpaal aanvragen

Gaat u elektrisch rijden en wilt u een laadpaal aanvragen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Ik wil een laadpaal
Man op een laptop aan het werk

Wilt u weten welke aansluiting u nu heeft?

U vindt dit eenvoudig terug in Mijn Stedin.

Naar Mijn Stedin