Energie
opwekken

Zelf energie opwekken is steeds meer vanzelfsprekend. Zo kunt u flink besparen op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. U kunt stroom opwekken met zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook met een zonneboiler.
Gebruikt u op het moment dat u opwekt niet alle stroom? Dan kunt u uw overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier.

Controleer
uw elektriciteitsaansluiting

Voordat u energie kunt opwekken, is het belangrijk om eerst de zwaarte van uw elektriciteitsaansluiting te controleren. Vraag uw installateur of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting geschikt is om zelf energie mee op te wekken. Is dat niet zo? Dan kunt u een verzwaring van de aansluiting aanvragen. Het is ook mogelijk een extra meetpunt (een tweede elektriciteitsmeter) achter de bestaande aansluiting te plaatsen. Hierdoor kunt u op één aansluiting twee energieleveranciers contracteren. Zo kunt u uw opgewekte energie terugleveren aan een andere leverancier dan de leverancier waarvan u energie afneemt. En heeft u al een slimme meter? Dit is een traditionele meter met vier telwerken die geschikt is voor het terugleveren van stroom. 

Oriëntatie van zonnepanelen

Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn, leveren de meeste stroom op. Toch zijn ook zonnepanelen met een oost/west opstelling interessant voor zonnepanelen. Ze leveren gemiddeld 5 tot 7% minder op, maar de piekuren van stroomverbruik zijn ook de momenten waarop juist deze zonnepanelen stroom opleveren. En als u dan uw opgewekte stroom zelf gebruikt, ontlast u ook nog eens het net.

 Opgewekte stroom zelf gebruiken

Maak overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom die u opwekt. Bijvoorbeeld door dan te wassen of uw elektrische auto op te laden. Er zijn steeds meer slimme apparaten zoals vaatwassers die u kunt programmeren. Zo zijn ze actief wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken. Niet-slimme apparaten kunnen vaak uitgesteld starten. Zo kunt u ook als er niemand thuis is opgewekte stroom zelf gebruiken.


Salderingsregeling

Salderen is het verrekenen van de teruggeleverde stroom met de afgenomen stroom op de jaar- of eindnota. Als u zelf stroom opwekt, gebruikt u meestal een deel van de opgewekte stroom direct zelf. Wekt u meer stroom op dan dat u op dat moment verbruikt? Dan levert u stroom terug aan het net, waarvoor u een vergoeding krijgt van uw energieleverancier. Sommige energieleveranciers berekenen extra kosten aan huishoudens met zonnepanelen. Volgens de plannen van het kabinet wordt de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 langzaam afgebouwd. Raadpleeg uw energieleverancier voor de eventuele kosten en vergoeding.

Luchtfoto van woonwijk Hoog Dalem

Zelf energie opwekken

Gaat u zelf energie opwekken? Dan zijn er een aantal stappen die u moet doorlopen voordat u kunt starten met opwekken. Bijvoorbeeld het controleren van de elektriciteitsaansluiting en het registreren van uw installatie.

Stedin adviseur bespreekt met een klant de manieren om zelf energie op te wekken

Samen energie opwekken

Heeft u zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen? Samen met anderen energie opwekken kan dan uitkomst bieden, bijvoorbeeld op een dak van een school. Als u een collectief met elkaar start, is ook subsidie mogelijk.

Vrouw stopt haar spaargeld in een spaarvarken

Subsidieregeling

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) ondersteunt nieuwe, lokale initiatieven voor opwekinstallaties voor duurzame energie van coöperaties of Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Omwonenden doen zo makkelijker mee aan duurzame energieprojecten in hun directe omgeving.

Congestie

In steeds meer delen van het elektriciteitsnet ontstaat een tekort aan transportcapaciteit en is het net 'vol'. Dit noemen we congestie. Dit betekent dat we geen nieuwe klanten kunnen aansluiten of dat bestaande klanten niet meer stroom kunnen afnemen of terugleveren dan is afgesproken in hun contract. Op dit moment is er alleen congestie voor grootverbruikklanten en zijn er nog geen gevolgen voor kleinverbruikers.

Registreren zonnepanelen

Als u niet alle opgewekte energie meteen verbruikt, gaat dit terug naar het energienet. Om de vergoeding van uw energieleverancier te ontvangen, moeten uw zonnepanelen zijn aangemeld. Registraties zijn ook belangrijk om storingen te voorkomen.

Meld uw zonnepanelen aan

Spanningsproblemen

Heeft u last van knipperende lampen of problemen met het terugleveren van stroom omdat de omvormer van de zonnepanelen uitschakelt? Dan heeft u mogelijk last van spanningsproblemen.

Lees meer over spanningsproblemen