U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Wij willen als netbeheerder de energietransitie mogelijk maken. Daar werken we nu al elke dag aan. Maar waarom alles zelf willen bedenken en de kennis van onze omgeving niet gebruiken? Daarom vragen we via het platform Starthubs ook andere partijen om met ons mee te denken. Zo zochten we een startup die ons kan helpen bij het voorspellen en detecteren van storingen op basis van onze data. West won deze challenge.

Wat is de uitdaging?

Door duurzame en decentrale stroomproductie neemt de voorspelbaarheid van stroomlevering af. De opwek van energie wordt meer weersafhankelijk en gaat gepaard met pieken en dalen. Tegelijkertijd neemt het elektriciteitsverbruik toe. Bijvoorbeeld door elektrisch vervoer en de overgang naar een andere manier van verwarmen. Daarom is het van belang om meer ogen en oren in ons elektriciteitsnetwerk te hebben om betrouwbaar en goed netbeheer te kunnen waarborgen.

Het toevoegen van meer meetpunten in ons elektriciteitsnetwerk levert ons signalen en data op over de toestand van het net. Door die signalen zijn we steeds beter in staat om storingen te voorspellen. De starthub challenge is bedoeld om te kijken of we tot een automatische storingsdetectie kunnen komen met onze huidige data set. Het gaat dan om SCADA data, data over storingen en data van onze werkzaamheden.

Wat zijn onze ervaringen tot nu toe?

Ranko Stojakovic, hoofd van het Bedrijfsvoeringcentrum van Stedin vertelt hierover: “Los van het verzamelen van data, is het interpreteren ervan misschien wel nog belangrijker. En na de keuze voor West hebben collega's van het Bedrijfsvoeringcentrum daar best veel tijd in gestoken.” Bart Bikker, collega van Bedrijfsvoeringcentrum vult aan: “We hebben samen met West de data gevalideerd (getoetst) en geïnterpreteerd. Op dit moment zijn we bezig met onder andere een DecisionTreeClassifier. Hiermee hopen we aan de hand van onze signalen automatisch een beslisboom te genereren waarmee we storingen kunnen detecteren.”