U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Vertrouwt u de slimme meter niet? Doorloop het stappenplan 'er is iets mis met de meter' en kom erachter wat u kunt doen of bij wie u moet zijn met uw vraag.

"IK VIND HET ERG BELANGRIJK OM ZUINIG OM TE GAAN MET ONZE WERELD, DAAROM PROBEER IK MINDER STROOM EN GAS TE VERBRUIKEN"

Leestijd: 2,5 minuut

Melanie Bos is 28 jaar en woont samen met haar vriend en twee cavia’s in een appartement in Rotterdam. Ze werkt in de marketing.

Gebruik van de slimme meter
Melanie heeft al geruime tijd een slimme meter. Melanie: "Ik ben erg tevreden over de slimme meter. Ik vind het vooral erg leuk en interessant om bij te houden hoeveel elektriciteit en gas ik precies verbruik. Ik krijg van mijn energieleverancier iedere maand een overzicht van mijn energieverbruik. Hierin zie ik ook meteen hoe ons verbruik zich verhoudt tot het verbruik van andere huishoudens en andere typen woningen. Wij wonen zelf in een appartement, maar ik kan in het overzicht van de leverancier ook zien hoeveel huishoudens in een rijtjeswoning of vrijstaande woning gemiddeld verbruiken. Ik let goed op of ons energieverbruik aansluit op onze situatie. Op dit moment is dat zeker het geval. We verbruiken gemiddeld iets meer dan een eenpersoonshuishouden, terwijl we met z’n tweeën zijn. We gaan dus zuinig om met energie. De reden hiervoor is het milieu. Ik vind het erg belangrijk om zuinig om te gaan met onze wereld, daarom probeer ik minder stroom en gas te verbruiken."

Duurzaamheidsmaatregelen
Melanie hecht veel waarde aan duurzaam leven. "Ik vind het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven. Onze woning is al goed geïsoleerd en we hebben dubbel glas. Toch wil ik in de toekomst een aantal extra maatregelen nemen om ons huis nog energiezuiniger te maken. Zo wil ik graag isolerend materiaal achter de verwarming plaatsen. Ook wil ik tochtstrips aanschaffen. Bij ons thuis besteed ik de meeste tijd aan duurzaamheid. Mijn vriend houdt zich hier minder mee bezig."

Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie besparen. Hoe zorgt Melanie dat ze up-to-date blijft? ”Via mijn energieleverancier blijf ik goed op de hoogte op het gebied van energie besparen. Ik krijg maandelijks artikelen en tips toegestuurd die te maken hebben met het besparen van energie. Ook in de app van mijn energieleverancier kan ik allerlei nuttige artikelen en tips vinden. Ik gebruik de app pas sinds kort, maar ik ben er erg over te spreken. Ik heb nu nog meer inzicht in mijn energieverbruik."

WindVangers
"Via mijn energieleverancier maak ik gebruik van WindVangers. Ik betaal mijn energieleverancier voor een stukje van de stroomproductie van één van de windmolens van mijn energieleverancier. Vervolgens wordt de opgewekte energie van mijn verbruik afgehaald. Ik betaal dus minder energiekosten wanneer er veel wind is. Via de app van de energieleverancier kan ik goed monitoren hoeveel energie “mijn” windmolen opwekt. Erg leuk om te zien! Op dit moment wek ik 20% van mijn energieverbruik zelf op door de WindVanger. Ik vind het een groot voordeel dat ik hier verder niets voor hoef te doen, het wordt allemaal geregeld door de energieleverancier."

Tips om zuiniger om te gaan met energie
"Ik heb het met vrienden en familie regelmatig over duurzaam leven. We hebben het dan soms ook over energieverbruik. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld op mijn aanraden overgestapt naar een andere energieleverancier. Ik denk dat het voor iedereen fijn is om te zien hoeveel energie je maandelijks verbruikt. Je gaat dan automatisch bewuster om met energie. Afgelopen zomer ben ik een maand niet thuis geweest in verband met een reis. Ik heb na die maand mijn energieverbruik gedurende deze periode onder de loep genomen. Dan zie je pas hoeveel sluipverbruik er is. In mijn app viel mij op dat bijvoorbeeld de magnetron veel energie verbruikt als je deze niet actief gebruikt, maar wel de stekker in het stopcontact laat zitten. Ik haal nu altijd de stekker uit het stopcontact wanneer ik de magnetron niet gebruik."