U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Vertrouwt u de slimme meter niet? Doorloop het stappenplan 'er is iets mis met de meter' en kom erachter wat u kunt doen of bij wie u moet zijn met uw vraag.

"DOOR DE AANSCHAF VAN EEN TUSSENSTATION KAN IK PRECIES ZIEN HOEVEEL STROOM EN GAS IK VERBRUIK"

Leestijd: 1,5 minuut

Plaatsen van de slimme meter
“Omdat de vorige bewoners van ons huis de slimme meter geweigerd hadden, heb ik de slimme meter zelf aangevraagd. Dit ging heel gemakkelijk via de website van Stedin. Er kwam al snel een monteur langs om de nieuwe meters te plaatsen. De monteur was erg vriendelijk en heeft alles duidelijk uitgelegd.”

Gebruik van de slimme meter
“In ons oude huis hadden wij ook een slimme meter, maar ik deed er toen niet echt iets mee. Het was wel handig dat ik mijn meterstanden niet door hoefde te geven aan de energieleverancier, maar ik gebruikte de slimme meter niet actief. In het nieuwe huis hebben wij een flinke verbouwing achter de rug. Er zijn ook maatregelen genomen om het huis te verduurzamen. Ik vind het heel interessant om het effect van deze maatregelen te zien. Daarom hebben we in ons huidige huis weer een slimme meter laten plaatsen. Ook heb ik een tussenstation aangeschaft waarop de slimme meter is aangesloten. Zo kan ik precies zien hoeveel gas en stroom ik verbruik, maar ook wat de zonnepanelen mij opleveren. Het koppelen van de slimme meter aan het station was erg makkelijk, ik hoefde alleen een kabel aan te sluiten.”

Verduurzamingsmaatregelen
Philippe gaf aan dat hij verschillende maatregelen heeft genomen om zijn nieuwe huis te verduurzamen. Wat voor maatregelen zijn er precies genomen? “Allereerst is vloerverwarming geplaatst zodat we beneden op lage temperatuur kunnen verwarmen. Verder zijn de spouwmuren en de kruipruimte geïsoleerd. Ook is de thermostaat vervangen voor een slimme thermostaat, zodat we boven ook per kamer kunnen verwarmen. Daarnaast hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen met energiezuinige apparatuur en zijn de lampen vervangen voor slimme lampen die met een app te bedienen zijn. Ons huis had al zonnepanelen, maar in de toekomst willen we wellicht nog extra zonnepanelen laten plaatsen.”

Bewuster omgaan met energie
“Ik ben altijd al bewust omgegaan met energie, zo laat ik nooit onnodig lichten branden of apparaten aan staan. Ook doe ik alle deuren achter mij dicht, zodat de warmte binnen blijft. Dit probeer ik ook aan mijn gezin mee te geven. Nu ik inzicht heb in mijn verbruik let ik vooral goed op het gebruik van gas. Zo zorg ik dat we minder lang onder de douche staan. Ik ben op zoek naar een balans tussen comfort en besparen. Ik ben van plan om in de toekomst nog meer te gaan doen met de slimme meter, zodat ik bijvoorbeeld ook kan zien hoeveel geld ik jaarlijks bespaar.”

Philippe Tijssen is werkzaam als Projectleider Woningbouw bij de Gemeente Utrecht. Hij woont samen met zijn vriendin en zijn zoons van 2 en 0 jaar oud in Utrecht. Sinds hij een half jaar geleden is verhuisd, is hij steeds meer bezig met het verduurzamen van zijn huis en het besparen van energie.