U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Vertrouwt u de slimme meter niet? Doorloop het stappenplan 'er is iets mis met de meter' en kom erachter wat u kunt doen of bij wie u moet zijn met uw vraag.

"WASSEN DOE JE ALS HET ZONNETJE SCHIJNT"

Leestijd: 2 minuten

Om energiezuiniger te leven, moet je anders gaan denken. Ik verbruik geen energie als het niet hoeft. De was hangt hier op een zonnige dag buiten te drogen. En anders op de zolder. Van die centjes gaan we er liever op uit met de caravan.

Zo min mogelijk energie verbruiken is voor mij echt een sport geworden. Dat begon ongeveer 30 jaar geleden met het plaatsen van dubbel glas. Inmiddels zijn mijn spouwmuren geïsoleerd, heb ik een zonneboiler, wordt ons huis voor 90% verlicht door LED lampen en heb ik de watertemperatuur van de CV-ketel verlaagd van 80 naar 60 graden. En daar blijft het niet bij.

Lichten dimmen en verbruik bijhouden met een app
Al 17 jaar houd ik bij wat we verbruiken. Eerst in een schriftje, nu ook digitaal. Dat werd gemakkelijker met de slimme meters. Ik gebruikte al een Smart Home app om mijn LED-lampen aan en uit te doen. Aan die app koppelde ik ook de slimme meters. Daardoor hoef ik niet steeds naar de meterkast om het verbruik te bekijken. En de schermen van de slimme meters zijn ook zo klein. Via de app gaat dat veel gemakkelijker. Daardoor namen we nog meer maatregelen. De stekker van de droger halen we uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Sinds september hebben we zonnepanelen. En binnenkort wordt het dubbelglas alweer vervangen door HR++ isolatieglas. Dat is ook meteen geluidsisolerend. Een vrachtwagen die door de straat rijdt hoor je dan niet meer, lekker rustig.

De beste tips van Pleun
Regelmatig help ik buren en vrienden met het besparen van energie. Een goede vriend van ons heeft nu ook zonnepanelen en een boiler die het water alleen verwarmt als de zonnepanelen energie opwekken. Mijn advies aan mensen die met energiebesparing aan de slag willen:

  • Denk eens aan elektrisch koken. Het heeft alleen maar voordelen; de aardappelen zijn sneller gaar en je kookplaat poets je sneller schoon. En onze pannen van 15 jaar oud konden we gewoon gebruiken op onze nieuwe inductieplaat!

  • Bereken goed hoe lang het duurt voordat je een investering in duurzame energie terugverdient. Het moet je – op termijn – natuurlijk wel wat opleveren.

  • Druk eens op het knopje van je slimme meter. Ik merk dat veel mensen dat niet durven. Alsof ze iets kapot kunnen maken of kunnen resetten waardoor ze meer betalen. Maar dat kan helemaal niet. Je kunt niets verkeerd doen. Je moet het gewoon eens proberen.

  • Of gebruik een energieverbruiksmanager zoals een app om je verbruik bij te houden. Op YouTube vind je veel interessante filmpjes hierover.

Pleun is 65 jaar en woont samen met zijn vrouw in Ridderkerk. Meer informatie over energieverbruiksmanagers en zonnepanelen vindt u ook op deze website.