U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Wij schakelen de openbare verlichting die direct op onze elektriciteitsnetten is aangesloten. Daarnaast maken we het voor elektriciteitsleveranciers mogelijk om verschillende prijzen voor elektriciteit te gebruiken zoals het piek- en daltarief. Ook elektrische boilers en andere apparatuur kunnen schakelen op onze schakeldiensten. Deze schakeldiensten gebruiken Toonfrequent (TF) signalen. Het TF-signaal stopt vanaf 1 juli 2021. Als u hier gebruik van maakt, kan het zijn dat u zelf stappen moet ondernemen.

WAT DOEN WIJ EN WAT MOET U DOEN

Alle toepassingen die een TF-signaal gebruiken moeten in de toekomst op een andere manier worden aangestuurd. Voor toepassingen die bij onze taak als de netbeheerder horen, regelen wij dit. Wij vervangen in Zuid-Holland en Utrecht de Toonfrequent (TF) schakeling van de openbare verlichting zoals straatverlichting die op onze elektriciteitsnetten is aangesloten voor een andere techniek. En vanaf 1 juli 2021 heeft u een slimme meter nodig om gebruik te maken van het piek- en daltarief.

Voor elektrische boilers of andere apparatuur die schakelen met het TF-signaal moet u zelf stappen nemen als het TF-signaal stopt. Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening.

ZENDSYSTEMEN TF-SIGNAAL VEROUDERD

De TF-zendinstallaties in onder andere Zuid-Holland en Utrecht zijn verouderd. Deze installaties sturen pulsen van bepaalde frequenties uit over het elektriciteitsnet. De TF-ontvangers gebruiken de pulsen om te schakelen. Door de veroudering wordt de techniek op termijn onbetrouwbaar. We kiezen daarom voor een andere techniek en stoppen de TF-signalen. Dat doen we in fases, per gebied en per signaal.

Openbare verlichting

Is de openbare verlichting in uw gemeente aangesloten op door ons geschakelde aansluitingen? Dan hoeft u geen actie te ondernemen; wij vervangen de TF-techniek voor een andere schakeltechniek. Schakelt u zelf (een deel van) uw openbare verlichting via ons TF-signaal? Onderneem dan zelf stappen voor 1 juli 2021.

Opwarmen boiler

Elektrische boilers die ‘s nachts het water opwarmen, schakelen vaak op het TF-signaal. Het water warmt dan op in de uren waarin het daltarief geldt. Als het TF-signaal verdwijnt, warmt de boiler het water niet meer op tijdens de nacht. Het kan zijn dat u daardoor onder een koude douche komt te staan. Dit wilt u natuurlijk niet. Onderneem daarom zelf stappen.

Andere schakelingen

Soms schakelen ook andere apparaten aan en uit op het TF-signaal, zoals terrein- of portiekverlichting. Hiervoor wordt dan een TF-ontvanger gebruikt. Deze pikt het TF-signaal op en zet het apparaat aan en uit. Vanaf 1 juli 2021 werkt deze automatische schakeling niet meer.


VRAGEN OVER "UITSCHAKELEN TF-SIGNAAL