Gasvervangingsdata

Stedin stelt op twee verschillende manieren data beschikbaar over gasvervangingen in haar verzorgingsgebied. Deze informatie kan direct via een online kaart worden ingezien of door een SHP-bestand in een kaartprogramma (bijvoorbeeld ArcGis) te importeren.


Informatie

De data over gasvervanging in het netgebied van Stedin is een kans om het gesprek op gang te brengen over een energie-infrastructuur die past bij een CO2-neutraal gebouwde omgeving. Deze informatie biedt inzicht in de kansen en risico’s voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Door deze data over gasvervanging te combineren met bijvoorbeeld plannen voor woningbouw of woningonderhoud, kunnen kansrijke gebieden voor onder andere nul op de meter worden bepaald.

Updaten van informatie

Elke eerste werkdag van het kwartaal wordt de gasvervangingsdata geüpdatet. Op de kaart hieronder wordt dit real time verwerkt.

Gebruik online kaart

  • Cookies accepteren: Accepteer de cookies om de kaart weer te geven.
  • Locatie zoeken: Vul rechtsboven adres of (woon)plaats in en klik op het vergrootglas.
  • Legenda weergeven: Klik linksboven op >>.
  • Gasleidingen: Klik op een gasleiding. Er opent een selectievenster met verdere informatie over de gasvervanging.
  • In- en uitzoomen: Klik op + of - linksboven. Let op: bij te ver uitzoomen worden gasleidingen niet meer weergeven.
  • Volledig scherm: Klik op 'grotere kaart weergeven'.

Grotere kaart weergeven

Kaart inlezen via GIS

De gasvervangingsdata is hieronder gepubliceerd als een SHP-bestand. Dit is het meest eenvoudige formaat voor kaartbestanden. Om het bestand te openen, heeft u een GIS-programma zoals ArcGis nodig. Mocht u geen ArcGis-account hebben, dan zijn er gratis readers te downloaden.

Disclaimer

De gegevens tonen de voorgenomen vervanging van gasnetten, binnen het verzorgingsgebied van de Netbeheerder, naar de huidige inzichten. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. De Netbeheerder behoudt zich te allen tijde het recht voor hiervan af te wijken, o.a. op basis van voortschrijdend inzicht. Ieder kwartaal wordt het meest actuele inzicht vanuit de Netbeheerder gedeeld. In geval van specifieke besluitvorming, mede op basis van deze gegevens, wordt dringend geadviseerd om vooraf eerst afstemming te hebben met uw Netbeheerder.

Getoonde gegevens vervangen in GEEN geval de verplichting voor een KLIC-melding. In het geval van (graaf)werkzaamheden dient te allen tijde een melding gedaan te worden. Aan de gegevens in dit bestand kunnen geen rechten worden ontleend in het geval van bijvoorbeeld graafschade.

Waarom bieden wij gasvervangingsdata aan?

Stedin hoopt dat deze gasvervangingsdata van haar netgebied wordt gezien als een kans voor gemeenten, woningbouwcorporaties en andere belanghebbenden om na te denken over de manier hoe ze invulling willen geven aan hun klimaatambities en de energie-infrastructuur die daarbij hoort. De data kan richting geven aan vragen, zoals welke buurten en wijken zijn het meest geschikt om plannen voor verduurzaming te ontwikkelen. Zo ligt het voor de hand om nul op de meter renovaties toe te passen op plekken waar het gasnet nog vervangen moet worden.

Is exact te zien waar en wanneer gasleidingen vervangen moeten worden?

Nee, de data geeft weer waar Stedin de komende periode gasvervangingen zal plannen. Deze informatie laat niet zien:

  • wanneer de gasvervanging precies gepland is, dan wel wordt uitgevoerd;
  • waar de gasleidingen precies lopen (het is dus geen vervanging voor een KLIC-melding);
  • welke gasleidingen wel/niet veilig zijn. Alle gasleidingen worden zorgvuldig in de gaten gehouden en beoordeeld op veiligheid. Mocht er een veiligheidsrisico zijn, dan wordt altijd direct ingegrepen;
  • uit welke materialen de leiding bestaat of uit welk jaar de gasleidingen komen;

Is vervanging van de “te vervangen” leidingen al ingepland?

Het is niet zichtbaar op de kaart of vervanging van gasleidingen al is ingepland of, als deze is ingepland, voor wanneer.

Om wat voor soort gasleidingen gaat het?

Het is niet zichtbaar van welke materialen de gasleidingen zijn gemaakt.

Wilt u Stedin helpen bij het verbeteren van de website?