Vernieuwen
energienet

stedin_gasafsluiting_delft_juni2021

We vernieuwen het energienet en breiden dit uit. Hiervoor leggen we extra elektriciteitskabels in de grond. Zodat de grotere hoeveelheid stroom die gebruikt en opgewekt wordt, vervoerd kan worden. Zo maken we het net klaar voor de toekomst. Lees hier wat het betekent als we in uw buurt het energienet aanpassen.

Waarom vernieuwen we het energienet?

We gebruiken én produceren steeds meer elektriciteit. Voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen, het opladen van auto´s, koken met inductie en opwekken van energie met zonnepanelen. Hierdoor moet er meer elektriciteit worden vervoerd over het energienet. Om deze grotere hoeveelheid stroom te vervoeren, is op veel plekken uitbreiding van het energienet nodig. We leggen hiervoor bijvoorbeeld extra kabels in de grond. Of we plaatsen een middenspanningsstation in de wijk. Zo houden we het energienet ook in de toekomst veilig en betrouwbaar.

Werkzaamheden in de buurt

Om het energienet uit te breiden, werken we in uw buurt aan het middenspanningsstation en aan de kabels die in de grond liggen. Deze kabels liggen onder de stoep en onder de straat. Daarom moeten wij de stoep en de straat opengraven. We spreken met de gemeente af wanneer we dit doen. Als er bijvoorbeeld ook aan het riool gewerkt moet worden, proberen we het werk direct na elkaar te plannen. De straat hoeft dan maar één keer open.

Wat betekenen onze werkzaamheden in uw buurt voor u?

  • Wij graven de straat en soms ook de stoep open om bij de kabels te kunnen.
  • Er gelden soms tijdelijke verkeersmaatregelen zoals omleidingsroutes en afzettingen. U kunt misschien even minder goed parkeren.
  • U heeft soms even geen stroom. Dit kondigen we vooraf aan met een brief.
  • Uw woning is altijd bereikbaar, eventueel met een tijdelijke loopbrug.

Werkzaamheden in uw woning

Gaat u meer elektriciteit gebruiken of terugleveren? Dan is het misschien ook nodig om de aansluiting in uw meterkast te verzwaren. Huurt u uw woning? Dan verzwaren wij uw aansluiting in opdracht van uw verhuurder. Onze monteur maakt dan een afspraak met u. Bent u eigenaar van uw woning? Vraag dan advies bij een erkend installateur of een verzwaring van uw aansluiting nodig is. Om een verzwaring aan te vragen, volgt u het stappenplan op onze website.

Het energienet vernieuwen
in 4 stappen

  1. Als meer partijen in uw buurt aan het werk gaan, ontvangt u bericht van uw gemeente. Werkt alleen Stedin in uw buurt? Dan ontvangt u alleen van ons een brief. Zie stap 2.

  2. Voordat wij in uw buurt aan de slag gaan, ontvangt u van ons een brief met meer informatie en onze contactgegevens. Soms voert een aannemer namens Stedin de werkzaamheden uit.

  3. Niet in elke buurt voeren wij hetzelfde werk uit. Wat er moet gebeuren verschilt per buurt. We werken aan de kabels, de middenspanningsstations en/of uw huisaansluiting. Welke werkzaamheden wij in uw buurt uitvoeren, staat in de brief die u van ons ontvangt. Ook staat in deze brief hoe lang de werkzaamheden duren.

  4. Moeten wij ook aanpassingen in uw woning doen? Dan maakt de monteur een afspraak met u. De monteur vertelt u wat hij in uw woning gaat doen. Mogelijk heeft u die dag geen stroom. Bereid u daarop voor met onze tips.

gerelateerde onderwerpen

Tips tijdens stroomonderbreking

Wij geven u een aantal tips zodat u zo min mogelijk last heeft van onze werkzaamheden.

Bekijk de tips

Middenspanningsstations

Als we het energienet uitbreiden, is ook vaak een extra middenspanningsstation in uw buurt nodig.

Meer over middenspanningsstations