Binnenkort werken we aan het elektriciteitsnet in uw buurt. Met dit onderhoud voorkomen we een onveilige situatie. Ook is de kans op een onverwachte storing veel kleiner. Als we werken aan het net, halen we de stroom er even af. U krijgt van te voren een brief hierover.

In de video onderaan deze pagina ziet u waarom de stroom er af gaat. We begrijpen dat een tijdelijke stroomonderbreking vervelend is. En willen graag dat u zo min mogelijk last heeft van onze onderhoudswerkzaamheden. Daarom geven we u een aantal tips.

Handig om
vooraf te regelen

Let op! Medische apparatuur

 • Informeer uw wijkverpleegkundige of contactpersoon als u medische apparatuur gebruikt, bijvoorbeeld voor beademing of dialyse. Dit soort apparaten kan tijdens de stroomonderbreking tijdelijk niet werken. Bespreek met uw contactpersoon een alternatieve optie.

Temperatuur in huis & van uw apparaten

 • Zet de verwarming hoger als het koud is. Doe dit een avond voor de stroomonderbreking. Zo voorkomt u dat het sterk afkoelt. Want meestal werkt uw cv-ketel even niet als u geen stroom heeft. Dit geldt ook als u stadsverwarming heeft.
 • Zet de temperatuur van uw koelkast en vriezer kouder. Doe dit een dag voor de stroomonderbreking. Op die manier zorgt u ervoor dat uw producten ook na de stroomonderbreking bruikbaar zijn.

Werking van uw (huishoudelijke) apparatenĀ 

 • Laad apparaten vooraf 100% op zoals een laptop, mobiele telefoon, tablet en powerbank.
 • Bescherm uw apparaten tegen spanningsschommelingen. Apparatuur in Nederland moet bestand zijn tegen deze schommelingen. Om gevoelige apparatuur toch extra te beschermen, zijn er diverse producten te koop die beveiligen tegen overspanning.
 • Informeer uw alarmcentrale over de stroomonderbreking. Uw alarminstallatie kan onbedoeld een alarmmelding geven. Ook is het mogelijk dat uw installatie wordt uitgeschakeld. Houd hier rekening mee.
 • Huur een noodaggregaat als u niet tijdelijk zonder stroom wilt of kunt. Een noodaggregaat neemt het leveren van stroom over, als de stroom onderbroken wordt. U huurt een noodaggregaat bij een bouwmarkt, verhuurbedrijf voor machines of specialist in noodaggregaten.
 • Laad uw elektrische auto vooraf volledig op.
 • Zorg voor voldoende (drink)water als u woont in een hoge flat. De watertoevoer werkt mogelijk niet tijdens de stroomonderbreking omdat het pompsysteem op elektriciteit werkt.

Belangrijk om te regelen
op de dag van de stroomonderbreking

Let op! Liften en portieken

 • Maak geen gebruik van de lift om te voorkomen dat u vast komt te zitten als de stroom er af gaat. Ook eventuele portiekverlichting werkt niet tijdens de stroomonderbreking.

Temperatuur in huis & van uw apparaten

 • Houd koelkast en vriezer gesloten tijdens de stroomonderbreking. Want als de temperatuur van uw producten oploopt, kan eten sneller bederven:
  • In een koelkast die uit staat, blijft uw eten ongeveer 4 uur goed.
  • In een halfvolle vriezer die uit staat, blijft uw eten ongeveer 24 uur goed. In een volle vriezer is dit 48 uur.
  De temperatuur van uw product bepaalt of het nog eetbaar is. Het Voedingscentrum geeft u tips.
 • Houd de warmte in huis op een koude dag. Doe dit door alle ramen, deuren en gordijnen te sluiten. Laat eventuele rolluiken open of zet deze op handbediening voor uw eigen veiligheid.
 • Verwarm water voor, voor een kopje koffie, thee of flesvoeding. Bewaar dit water in een thermoskan. Ook komt er waarschijnlijk geen warm water uit de kraan. Want heeft u even geen stroom dan werkt uw cv-ketel meestal ook niet.

Werking van uw (huishoudelijke) apparatenĀ 

 • Zet uw internet hotspot aan via uw mobiele telefoon, tablet of laptop om internet te gebruiken. Als u geen stroom heeft, werkt uw wifi-router namelijk niet.
 • Haal stekkers van gevoelige apparaten uit het stopcontact om een storing te voorkomen als de stroom er weer op gaat. Gevoelige apparaten zijn apparaten die gevoelig zijn voor stroomschommelingen zoals computers en laptops, tv’s, apparaten die werken op elektrische motoren en apparaten die veel spoeltjes en/of elektronica bevatten.
 • Zet de hoofdschakelaar van uw opwekinstallatie uit als u zelf elektriciteit produceert en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, aggregaten of een windmolen. Anders houdt u het elektriciteitsnet onder spanning. Dat is onveilig voor onze monteurs en te belastend voor uw installatie.
0:02 / 1:00

Stedin Netbeheer is bevoegd om de levering van elektriciteit te onderbreken op grond van de Elektriciteitswet 1998. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat door een onderbreking van de stroomvoorziening.

Gerelateerde onderwerpen

Tips voor tijdelijk geen stroom op uw bedrijfslocatie

We willen graag dat u zo min mogelijk last heeft van onze onderhoudswerkzaamheden. 

Bekijk de tips voor bedrijven

Gepland onderhoud

Om het energienet veilig te onderhouden en uit te breiden, moeten we soms tijdelijk stroom of gas onderbreken.

Lees meer over gepland onderhoud