Inzicht in
uw verbruik

De slimme meter kan uw standen doorgeven aan uw energieleverancier. U ontvangt dan maandelijks een verbruiksoverzicht. Hierdoor kunt u makkelijker besparen.

Ik zie direct wat mijn zonnepanelen aan energie opleveren.

– Jeroen (33), Rotterdam

Man en vrouw bekijken de energieverbruiksmanager

Uw energieverbruik op de voet volgen? Dat kan als u een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelt. Lees hier meer over energieverbruikmanagers.

Mogelijkheden van energieverbruiksmanagers

Energieverbruiksmanagers laten direct uw verbruik zien, helpen u doelen te stellen en die te bereiken. Heeft u de energieverbruiksmanagers aangesloten op de P1-poort van de meter? Dan ziet u direct het energieverbruik dalen als u de verwarming lager zet en de verlichting uit doet in kamers waar niemand is. U kunt kiezen voor een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Ook onderstaande eigenschappen kunnen van pas komen:

Periodes vergelijken

Vergelijk bijvoorbeeld uw verbruik van een maand waarin u actief aan het besparen bent met een maand waarin u daar niet zo op let.

Direct aflezen

Direct aflezen hoeveel energie u verbruikt. Zo kunt u erachter komen welke apparaten in huis veel energie verbruiken en dat u hier slimmer mee om kunt gaan.

Doelen stellen

Sommige energieverbruiksmanagers laten je doelen stellen en geven je actief tips om deze doelen te behalen.

 

Verschillend aanbod

Grote verschillen zijn er in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie tonen: dat ligt aan het type energieverbruiksmanager dat u kiest. Ook de prijzen lopen uiteen.

  • Real time inzicht
    Wilt u realtime inzicht in uw energieverbruik, met duidelijke grafieken en overzichten? Dat kan met een slimme thermostaat die u thuis aan de muur hangt. Via een kabeltje dat u direct aansluit op de slimme meter worden de gegevens naar uw display of app gestuurd. U ziet direct wat er verandert als u bijvoorbeeld een apparaat aan- of uitzet. 
  • Vertraagd inzicht
    U kunt ook kiezen voor een energieverbruiksmanager die de slimme meter op afstand uitleest. Uw verbruik wordt dan via een app of website getoond met vertraging van ongeveer een dag.

Wilt u weten welke verbruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers.