ENERGIE BESPAREN MET DE SLIMME METER

Heeft u de slimme meter in huis? Mooi! Dan kunt u nu beginnen met het besparen van energie. Heeft u nog geen slimme meter en bent u benieuwd wanneer wij de slimme meter in uw buurt plaatsen? Vul dan de postcodechecker in.

ENERGIE BESPAREN BEGINT MET INZICHT

Energie besparen begint met inzicht. En dat biedt de slimme meter als hij de standen automatisch doorgeeft. Dan krijgt u twaalf keer per jaar een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Nooit meer verrassingen op uw energierekening! Uit onderzoek van ECN blijkt dat wanneer consumenten geregeld inzicht hebben in hun energieverbruik zij drie procent kunnen besparen. Met het koppelen van een energieverbruiksmanager krijgt u realtime inzicht in uw energieverbruik en kunt u nog meer besparen.

KOPPELEN VAN ENERGIEVERBRUIKSMANAGERS

Uw energieverbruik op de voet volgen? Dat kan door een energieverbruiksmanager aan de slimme meter te koppelen. Via deze apps, websites of muurdisplays, zoals de slimme thermostaat, ziet u direct uw verbruik én het effect van besparingsmaatregelen. Sommige energieverbruiksmanagers tonen alleen elektriciteitsverbruik of gasverbruik, andere laten beide zien. Dat kan per dag, week of maand zijn, of zelfs het actuele verbruik van dat moment.

Grote verschillen zijn er in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie tonen: dat ligt aan welke poort van de slimme meter u gebruikt. Ook de prijzen lopen uiteen. 

 • Gebruik van de p1-poort 
  Wilt u realtime inzicht in uw energieverbruik, met duidelijke grafieken en overzichten? Dat kan met een slimme thermostaat die u thuis aan de muur hangt. Via een kabeltje dat u direct aansluit op de p1-poort van de slimme meter worden de gegevens naar uw display of app gestuurd. U ziet direct wat er verandert als u bijvoorbeeld een apparaat aan- of uitzet.

 • Gebruik van de p4-poort
  U kunt ook kiezen voor een energieverbruiksmanager die de slimme meter op afstand uitleest. Uw verbruik wordt dan via een app of website getoond met vertraging van ongeveer een dag. Wilt u hiervan gebruikmaken? Geef de aanbieder van de energieverbruiksmanager dan toestemming om uw verbruiksgegevens bij ons op te vragen.
  Wilt u weten welke verbruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers.

Wilt u weten welke verbruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers.

Ga naar energieverbruiksmanagers.nl

(Bron: MilieuCentraal.nl)

MOGELIJKHEDEN VAN ENERGIEVERBRUIKSMANAGERS

Energieverbruiksmanagers laten direct uw verbruik zien, helpen u doelen te stellen en die te bereiken. Heeft u de energieverbruiksmanagers aangesloten op de p1-poort van de meter? Dan ziet u direct het energieverbruik dalen als u de verwarming lager zet en de verlichting uit doet in kamers waar niemand is. U kunt kiezen voor een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Ook onderstaande eigenschappen kunnen van pas komen:

 1. Periodes vergelijken
  Kies een energieverbruiksmanager waarmee u zelf periodes kunt kiezen en vergelijken.
 2. Aflezen per korte periode of moment
  Informatie over de periodes en momenten waarop u veel energie verbruikt, helpt bij het uitzoeken waaraan uw energie opgaat, en wat het effect is als je energie gaat besparen. Kies daarvoor een energieverbruiksmanager die het verbruik per dag, per uur of zelfs van dat moment kan weergeven.
 3. Inzicht waar energie aan opgaat
  Als u ziet waar uw gas of elektriciteit aan opgaat, kun je gerichter aan de slag met energie besparen. Een energieverbruiksmanager die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt, kan daarbij helpen.
 4. Opties voor een streefverbruik en bespaardoelen
  Overweeg een energieverbruiksmanager waarin u een streefverbruik of specifieke bespaardoelen kunt opgeven. Zulke verbruiksmanagers laten zien hoe dicht u het doel al bent genaderd, en geven soms tips om het doel te halen.
 5. Inzicht dat bij u past
  Kies een energieverbruiksmanager die aansluit op uw dagelijkse gewoonten, dan maakt u er het snelst optimaal gebruik van. Doet u alle digitale zaken via je smartphone of tablet? Dan is een energieverbruiksmanager in de vorm van een App een slimme keuze. Zit u vooral achter de laptop of pc met internet, dan zal een website waarop u kunt inloggen u wellicht meer aanspreken. Wilt u juist niet achter de computer? Overweeg dan een apparaat dat informatie geeft via een beeldscherm (display) dat u thuis aan de muur kunt hangen, bijvoorbeeld bij de thermostaat.

KLEINE AANPASSING MAAKT DIRECT VERSCHIL

Energie besparen kan ook zonder grote investeringen. Deze simpele bespaartips zijn al goed voor een besparing van zo’n € 300,- per jaar. En met een energieverbruiksmanager die u realtime inzicht geeft, ziet u direct het effect van energiebesparende maatregelen.

 • Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten (en dus niet op stand-by te laten staan).
 • Als u in totaal elf gloei- en halogeenlampen vervangt door led, geeft dat een besparing van zo’n € 30,- per jaar op uw energiekosten.
 • Zet de thermostaat op 15 graden als u overdag weggaat. Hiermee bespaart u gemiddeld 130 euro per jaar.
 • Korter douchen zorgt voor een lagere milieubelasting. Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden per jaar 16.000 liter warm water en 90 m3 gas.

​Download bespaarchecklist

DISCLAMER
De genoemde bedragen zijn indicatief en komen uit het prijspeil 2016/2017. Kijk voor meer bespaartips op milieucentraal.nl/energie-besparen

OP NAAR EEN DUURZAAM HUIS

Enthousiast geworden? Als u nog een stap verder wilt gaan bij het verduurzamen van uw huis, bekijk dan eens onderstaande mogelijkheden. Op de website van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal leest u nog meer informatie over een duurzaam huis.

ISOLEREN

Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte. Op www.energielabel.nl/woningen bekijkt u of u een energiezuinige woning heeft en vindt u tips om uw woning energiezuiniger te maken.

ZONNEPANELEN

Zelf energie opwekken kan natuurlijk ook. Dit kan onder andere door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van uw woning. Een goede manier om bij te dragen aan het milieu. En daarmee bespaart u nog geld ook! Een slimme meter registreert de energie die u zelf opwekt.

ENERGIEZUINIGE APPARATEN

Op het energielabel van uw huishoudelijke apparaten ziet u of het apparaat zuinig is met energie. Misschien bent u goedkoper uit met een nieuwe magnetron, tv of koelkast. Op www.energielabel.nl/apparaten vindt u meer informatie over de energielabels.

Vragen over "Energie besparen"