Bespaar energie met de slimme meter

Maak energie besparen makkelijker en leuker

Door de komst van slimme meters zijn veel nieuwe producten op de markt gekomen die meer inzicht geven in uw energieverbruik. Deze kunt u koppelen aan de slimme meter. Sommige energieverbruiksmanagers tonen alleen elektriciteitsverbruik of gasverbruik, andere laten beide zien. Dat kan per dag, week of maand zijn, of zelfs het actuele verbruik van dat moment.

Grote verschillen zijn er ook in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie tonen: een slimme thermostaat die thuis aan de muur hangt, of via een app of website. Ook de prijzen lopen uiteen.

Mogelijkheden van energievebruiksmanagers

Energieverbruiksmanagers laten direct uw verbruik zien, helpen u doelen te stellen en die te bereiken. U ziet direct het energieverbruik dalen als u de verwarming lager zet en de verlichting uit doet in kamers waar niemand is. U kunt kiezen voor een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Ook onderstaande eigenschappen kunnen van pas komen:

 1. Periodes vergelijken
  Kies een energieverbruiksmanager waarmee u zelf periodes kunt kiezen en vergelijken.
 2. Aflezen per korte periode of moment
  Informatie over de periodes en momenten waarop u veel energie verbruikt, helpt bij het uitzoeken waaraan uw energie opgaat, en wat het effect is als je energie gaat besparen. Kies daarvoor een energieverbruiksmanager die het verbruik per dag, per uur of zelfs van dat moment kan weergeven.
 3. Inzicht waar energie aan opgaat
  Als u ziet waar uw gas of elektriciteit aan opgaat, kun je gerichter aan de slag met energie besparen. Een energieverbruiksmanager die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt, kan daarbij helpen.
 4. Opties voor een streefverbruik en bespaardoelen
  Overweeg een energieverbruiksmanager waarin u een streefverbruik of specifieke bespaardoelen kunt opgeven. Zulke verbruiksmanagers laten zien hoe dicht u het doel al bent genaderd, en geven soms tips om het doel te halen.
 5. Inzicht dat bij u past
  Kies een energieverbruiksmanager die aansluit op uw dagelijkse gewoonten, dan maakt u er het snelst optimaal gebruik van. Doet u alle digitale zaken via je smartphone of tablet? Dan is een energieverbruiksmanager in de vorm van een App een slimme keuze. Zit u vooral achter de laptop of pc met internet, dan zal een website waarop u kunt inloggen u wellicht meer aanspreken. Wilt u juist niet achter de computer? Overweeg dan een apparaat dat informatie geeft via een beeldscherm (display) dat u thuis aan de muur kunt hangen, bijvoorbeeld bij de thermostaat.

Milieu Centraal

Wilt u weten welke vebruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers.

Ga naar energieverbruiksmanagers.nl

(Bron: MilieuCentraal.nl)