INZICHT IN
UW VERBRUIK

Energie besparen begint met inzicht. En dat biedt de slimme meter als hij de standen automatisch doorgeeft. U krijgt iedere maand een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Nooit meer verrassingen op uw energierekening! Uit onderzoek van ECN blijkt als u regelmatig inzicht heeft in hun energieverbruik, u 3% kunt besparen.

Ik zie direct wat mijn zonnepanelen aan energie opleveren.

– Jeroen (33), Rotterdam

energie
VERBRUIKsMANAGER

Uw energieverbruik op de voet volgen? Dat kan als u een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelt. Via deze app, website of muurdisplay, zoals de slimme thermostaat, ziet u direct uw verbruik én het effect van besparingsmaatregelen. Sommige energieverbruiksmanagers tonen alleen elektriciteitsverbruik of gasverbruik, andere laten beide zien. Dat kan per dag, week of maand zijn, of zelfs het actuele verbruik van dat moment.

MOGELIJKHEDEN VAN ENERGIEVERBRUIKSMANAGERS

Energieverbruiksmanagers laten direct uw verbruik zien, helpen u doelen te stellen en die te bereiken. Heeft u de energieverbruiksmanagers aangesloten op de P1-poort van de meter? Dan ziet u direct het energieverbruik dalen als u de verwarming lager zet en de verlichting uit doet in kamers waar niemand is. U kunt kiezen voor een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Ook onderstaande eigenschappen kunnen van pas komen:

PERIODES VERGELIJKEN

Vergelijk bijvoorbeeld uw verbruik van een maand waarin u actief aan het besparen bent met een maand waarin u daar niet zo op let.

Overzicht bekijken

DIRECT AFLEZEN

Direct aflezen hoeveel energie u verbruikt. Zo kunt u erachter komen welke apparaten in huis veel energie verbruiken en dat u hier slimmer mee om kunt gaan.

Overzicht bekijken

DOELEN STELLEN

Sommige energieverbruiksmanagers laten je doelen stellen en geven je actief tips om deze doelen te behalen.

Overzicht bekijken

VERSCHILLEND AANBOD

Grote verschillen zijn er in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie tonen: dat ligt aan het type energieverbruiksmanager dat u kiest. Ook de prijzen lopen uiteen.

  • Real time inzicht
    Wilt u realtime inzicht in uw energieverbruik, met duidelijke grafieken en overzichten? Dat kan met een slimme thermostaat die u thuis aan de muur hangt. Via een kabeltje dat u direct aansluit op de slimme meter worden de gegevens naar uw display of app gestuurd. U ziet direct wat er verandert als u bijvoorbeeld een apparaat aan- of uitzet. 
  • Vertraagd inzicht
    U kunt ook kiezen voor een energieverbruiksmanager die de slimme meter op afstand uitleest. Uw verbruik wordt dan via een app of website getoond met vertraging van ongeveer een dag.

Wilt u weten welke verbruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers.

Energie besparen met kleine aanpassingen

Energie besparen kan ook zonder grote investeringen. Met een aantal simpele bespaartips kunt u al zo’n € 300,- per jaar besparen. Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten écht uit te zetten (en dus niet op stand-by te laten staan). Wilt u meer tips weten? Download hieronder dan onze bespaarchecklist. 

OP NAAR EEN DUURZAAM HUIS

Enthousiast geworden? Als u nog een stap verder wilt gaan bij het verduurzamen van uw huis, bekijk dan eens onderstaande mogelijkheden. Op de website van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal leest u nog meer informatie over een duurzaam huis.

ISOLEREN VAN UW WONING

Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte. Op www.energielabel.nl/woningen bekijkt u of u een energiezuinige woning heeft en vindt u tips om uw woning energiezuiniger te maken.

ZONNEPANELEN

Zelf energie opwekken? Dat kan onder andere met zonnepanelen. Een goede manier om bij te dragen aan het milieu. En daarmee bespaart u nog geld ook! Een slimme meter registreert de energie die u zelf opwekt.

ENERGIEZUINIGE APPARATEN

Op het energielabel van uw huishoudelijke apparaten ziet u of het apparaat zuinig is met energie. Misschien bent u goedkoper uit met een nieuwe magnetron, tv of koelkast?

Vragen over "Energie besparen"