U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

INZICHT IN
UW VERBRUIK

De slimme meter kan uw standen doorgeven aan uw energieleverancier. U ontvangt dan maandelijks een verbruiksoverzicht. Hierdoor kunt u makkelijker besparen.

Ik zie direct wat mijn zonnepanelen aan energie opleveren.

– Jeroen (33), Rotterdam

Man en vrouw bekijken de energieverbruiksmanager

Uw energieverbruik op de voet volgen? Dat kan als u een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelt. Lees hier meer over energieverbruikmanagers.

MOGELIJKHEDEN VAN ENERGIEVERBRUIKSMANAGERS

Energieverbruiksmanagers laten direct uw verbruik zien, helpen u doelen te stellen en die te bereiken. Heeft u de energieverbruiksmanagers aangesloten op de P1-poort van de meter? Dan ziet u direct het energieverbruik dalen als u de verwarming lager zet en de verlichting uit doet in kamers waar niemand is. U kunt kiezen voor een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Ook onderstaande eigenschappen kunnen van pas komen:

Periodes vergelijken

Vergelijk bijvoorbeeld uw verbruik van een maand waarin u actief aan het besparen bent met een maand waarin u daar niet zo op let.

direct aflezen

Direct aflezen hoeveel energie u verbruikt. Zo kunt u erachter komen welke apparaten in huis veel energie verbruiken en dat u hier slimmer mee om kunt gaan.

doelen stellen

Sommige energieverbruiksmanagers laten je doelen stellen en geven je actief tips om deze doelen te behalen.

 

Verschillend aanbod

Grote verschillen zijn er in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie tonen: dat ligt aan het type energieverbruiksmanager dat u kiest. Ook de prijzen lopen uiteen.

  • Real time inzicht
    Wilt u realtime inzicht in uw energieverbruik, met duidelijke grafieken en overzichten? Dat kan met een slimme thermostaat die u thuis aan de muur hangt. Via een kabeltje dat u direct aansluit op de slimme meter worden de gegevens naar uw display of app gestuurd. U ziet direct wat er verandert als u bijvoorbeeld een apparaat aan- of uitzet. 
  • Vertraagd inzicht
    U kunt ook kiezen voor een energieverbruiksmanager die de slimme meter op afstand uitleest. Uw verbruik wordt dan via een app of website getoond met vertraging van ongeveer een dag.

Wilt u weten welke verbruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers.

Sluipverbruik

Energie besparen met kleine aanpassingen

Energie besparen kan ook zonder grote investeringen. Met een aantal simpele bespaartips kunt u al zo’n € 300,- per jaar besparen. Download hieronder onze bespaarchecklist.
Download bespaarchecklist

Op naar een duurzaam huis

Enthousiast geworden? Als u nog een stap verder wilt gaan bij het verduurzamen van uw huis, bekijk dan eens onderstaande mogelijkheden. Op de website van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal leest u nog meer informatie over een duurzaam huis.

Isolatie

Isoleren van uw woning

Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte. Op www.energielabel.nl/woningen bekijkt u of u een energiezuinige woning heeft en vindt u tips om uw woning energiezuiniger te maken.


Energie opwekken met behulp van zonnepanelen

Zonnepanelen

Zelf energie opwekken? Dat kan onder andere met zonnepanelen. Een goede manier om bij te dragen aan het milieu. En daarmee bespaart u nog geld ook! Een slimme meter registreert de energie die u zelf opwekt

energiebesparing

energiezuinige Apparaten

Op het energielabel van uw huishoudelijke apparaten ziet u of het apparaat zuinig is met energie. Misschien bent u goedkoper uit met een nieuwe magnetron, tv of koelkast?