Communicatiestoring
slimme meter

Door een verstoring kan het voorkomen dat uw slimme meter geen standen meer doorgeeft aan de energieleverancier. Normaal gesproken geeft uw slimme meter, als u hier toestemming voor gaf, automatisch uw meterstanden door aan uw energieleverancier. Wanneer de meter minimaal vijf dagen achter elkaar geen standen doorgeeft, spreken we van een communicatiestoring. Hieronder leest u de oorzaak van de verstoring en wat u kunt doen om de communicatiestoring op te lossen.

Oorzaken van een
communicatiestoring

Een communicatiestoring kan verschillende oorzaken hebben. U kunt de slimme meter vergelijken met uw mobiele telefoon. Ook in de slimme meter zit een netwerkkaart. Deze probeert via hetzelfde signaal als uw mobiele telefoon contact te leggen met een zendmast. Net als bij uw mobiele telefoon kan er soms een verstoring zijn. Hierdoor is het netwerk lastiger te bereiken. Dit zorgt ervoor dat uw meter de standen niet kan doorsturen naar uw energieleverancier. Vaak kunnen wij de storing oplossen door bijvoorbeeld te meter te vervangen.  

Een communicatiestoring kan ook veroorzaakt worden door signaalverstorende apparatuur (bijvoorbeeld een modem of router) die te dicht bij de slimme meter is geplaatst. We raden u af om signaalverstorende apparatuur in de meterkast te plaatsen. Is dit toch noodzakelijk? Plaats het dan niet boven de slimme meter.

Wat merkt u van een
communicatiestoring?

Heeft uw slimme meter een communicatiestoring? Dan is uw slimme meter niet op afstand uitleesbaar. Uw energieleverancier krijgt de standen dan niet meer automatisch doorgestuurd en zal u vragen de meterstanden handmatig door te geven. Zelf kunt u wel nog steeds uw meterstanden bekijken via het display van de slimme meter. Deze standen kloppen ondanks de storing ook gewoon.  

Communicatiestoring
herkennen

U kunt een communicatiestoring op verschillende manier herkennen.

Via Mijn Stedin

Als u een apparaat of app koppelt aan uw slimme meter, kunt u uw energieverbruik op elk moment inzien. We noemen dit een energieverbruiksmanager. Het kan zijn dat u geen verbruik meer ziet via uw energieverbruiksmanager. Via Mijn Stedin controleert u eenvoudig of uw slimme meter een communicatiestoring heeft. Is dit het geval? Neem dan contact op met onze klantenservice. In de meeste gevallen ziet u geen verbruik doordat de energieverbruiksmanager een storing heeft en niet de slimme meter. Neem in dat geval contact op met de beheerder van uw energieverbruiksmanager.

Via het display van de slimme meter

Ook op het display van de slimme meter ziet u of de slimme meter functioneert en geen storing heeft. Door middel van een drukknop leest u op het laatste scherm van het display af of de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder. Dit wordt weergegeven met de tekst ‘beheer + standen’. Een voorbeeld hiervan ziet u in deze video.  

Bent u er zelf achter gekomen dat uw slimme meter niet communiceert? Wanneer uw meter korter dan drie maanden geleden is gewisseld, kan het zijn dat we achteraf op afstand software-updates uitvoeren of administratieve zaken afhandelen. Hierdoor gaat de slimme meter later communiceren. Communiceert de meter na drie maanden nog niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wij nemen contact met u op

Het komt vaak voor dat u de communicatiestoring zelf niet opmerkt. Wanneer uw meter drie maanden of langer in storing staat, neemt uw energieleverancier contact met ons op. Wij sturen u vervolgens een brief waarin we u vragen een afspraak met ons te maken. Wij lossen de storing dan graag voor u op. Helaas kunnen we niet elke communicatiestoring oplossen. We werken aan manieren om dit in de toekomst wel te kunnen.

gerelateerde onderwerpen

Handleiding slimme meter

De handleiding legt uit wat u ziet op het scherm van de slimme meter.

Naar de handleidingen

Er is iets mis met de meter

In het stappenplan leest u wat u in welke situatie het beste kunt doen.

Naar het stappenplan