U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Netbeheerdersplatform
GOPACS


Klanten en marktpartijen met flexibel vermogen kunnen bijdragen aan het oplossen van (verwachte) congestie in het elektriciteitsnet. Op GOPACS, een samenwerking tussen regionale netbeheerders en TenneT, wordt flexibel vermogen uit de markt verhandeld. Capaciteitstekort kan dan verminderd of voorkomen worden. Zo blijft het net betrouwbaar en betaalbaar.

Via GOPACS congestie
oplossen of voorkomen

Als er ergens congestie dreigt, moet de elektriciteitsproductie of -afname in dit deel van het net dalen. Marktpartijen en klanten met een aansluiting in dit gebied die deelnemen aan netbeheerdersplatform GOPACS kunnen dan een buy order plaatsen. Om de balans op het net op nationaal niveau niet te verstoren, moet de verlaging binnen het congestiegebied altijd samen gaan met een sell order van een marktpartij/klant buiten het congestiegebied. Via GOPACS wordt gecheckt of aan alle voorwaarden voldaan is. Bij een match betalen de netbeheerders het prijsverschil tussen de twee orders. Zo wordt de congestie opgelost of voorkomen. Dit kan een oplossing zijn in de periode totdat de capaciteit van het elektriciteitsnet vergroot is.

Met flexibel vermogen
op twee manieren profiteren

Op de pagina Transportcapaciteit ziet u in welke gebieden flexibel vermogen verhandeld kan worden. Bent u gevestigd in zo’n gebied, dan kunt u uw regelbaar vermogen hier inzetten. Bent u hier niet gevestigd, maar wilt u uw flexibele vermogen wel inzetten? Dat kan als een sell order nodig is buiten het congestiegebied. Zo kunt u als klant dus met GOPACS op twee manieren rendement krijgen voor uw regelbare vermogen. Aan deelname op GOPACS zijn geen kosten verbonden. GOPACS maakt gebruik van een bestaand energiemarktplatform (ETPA). Voor het handelen daarop betaalt u de gebruikelijke deelnamekosten. 

Jacqueline Fernandes-Van Lit

Accountmanager

Bel 06 51 86 88 72

E-mail Jacqueline.fernandes@stedin.net

ALEXANDER PATSALIAS

Relatiemanager

Bel 06 80 14 44 77

E-mail alexander.patsalias@stedin.net

Gerelateerde onderwerpen

Tuinders in Zuidplaspolder

Tuinders in Zuidplaspolder gaan op piekmomenten het energienet ontlasten via een flexibele energiemarkt. Meer informatie >

Een flexibele energiemarkt 

We verzwaren het elektriciteitsnet en zoeken alternatieven, waarbij flexibiliteit de rode draad is. Meer informatie >