Ik wil een laadpaal

Gaat u in een elektrische auto rijden en wilt u thuis of nabij uw huis een laadpaal (oplaadpunt) aanvragen? De mogelijkheden hangen af van de locatie, uw woonsituatie en mogelijk de regels van uw gemeente.Laadpaal op eigen terrein

Woont u in een rijtjeshuis, twee-onder-een-kap of vrijstaande woning? Dan kan een laadpaalleverancier of installateur  de laadpaal installeren en koppelen aan uw huisaansluiting. Soms heeft u daarvoor een andere (zwaardere) aansluiting nodig. Bekijk het stappenplan hieronder.

Woont u in een flat of appartement? Dan wordt de aanleg van een oplaadpunt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke zaken. U heeft toestemming nodig van de beheerder of VvE om een laadpaal te laten plaatsen.

Laadpaal op eigen terrein via aparte afrekening

Wilt u de kosten van de stroom van de laadpaal apart van de huisaansluiting laten verrekenen? Dat kan! Dan leggen we een extra meetpunt aan. U sluit voor dit meetpunt een apart contract af met een energieleverancier. Dit kan ook een andere leverancier zijn dan de leverancier van uw huisaansluiting.

Laadpaal in de openbare ruimte

Voor het plaatsen van openbare laadpalen in uw gemeente is een vergunning nodig. Deze wordt aangevraagd door een Charge Point Operator (CPO) en Stedin bij de gemeente. Uw gemeente beslist of en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. Gemeenten hanteren hierbij eigen regels. Wilt u een openbare laadpaal aanvragen? Dit kan via de website www.laadpaalnodig.nl.


Een laadpaal op eigen terrein in 4 stappen

  1. Een laadpaalleverancier of installateur kan de laadpaal installeren en koppelen aan uw huisaansluiting. 

  2. De aanleg van een oplaadpunt wordt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke zaken. U heeft hiervoor toestemming nodig van de beheerder of VvE.

  3. Een laadpaal thuis hebben, betekent ook dat u meer energie tegelijkertijd gaat verbruiken. Daarom heeft u mogelijk een zwaardere aansluiting in uw meterkast nodig. Vraag hier advies over aan een installateur of de leverancier van de laadpaal. Wij kunnen de aansluiting voor u verzwaren.

  4. Wilt u de kosten van de stroom van de laadpaal apart van de huisaansluiting laten verrekenen? Dat kan! Dan leggen we een extra meetpunt aan. U sluit voor dit meetpunt een apart contract af met een energieleverancier. Dit kan ook een andere leverancier zijn dan de leverancier van uw huisaansluiting.

Meer informatie

Op de website van Milieucentraal leest u alles over elektrische auto’s en alles wat hierbij komt kijken. Zo kunt u een overwogen beslissing maken bij de overstap naar elektrisch rijden. Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Elektrisch Vervoer. Ook beheerders van VvE’s kunnen ons benaderen voor advies op maat.