U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

SLOOPWONINGEN
TIJDELIJK OMGEBOUWD

Op 19 oktober 2020 startte in Uithoorn het project ‘tijdelijke ombouw van aardgas naar waterstof’. In een aantal sloopwoningen wordt het bestaande aardgasnet tijdelijk omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Het project leert ons bijvoorbeeld meer over hoeveel tijd het kost om het gasnetwerk gereed te maken voor het transport en gebruik van waterstof in bestaande woningen. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Bekijk onze VR-tour. 

EEN TWEEDE LEVEN
VOOR ONS GASNET

Na 2050 koken en verwarmen we ons huis anders dan we nu gewend zijn. De overheid wil dat we daarvoor geen aardgas meer gebruiken. Bij Stedin doen we al jaren onderzoek om het bestaande gasnet in de toekomst voor duurzaam gas en waterstof te gebruiken. Daarmee krijgt het gasnet op sommige plekken in Nederland een tweede leven.

ERVARING
OPDOEN

Het is belangrijk om kennis en ervaring op te doen met hoe lang het ombouwen van een bestaand gasnet op waterstof in een woning duurt. Om geen overlast voor bewoners te veroorzaken maar wel ervaring op te doen, voeren we deze werkzaamheden in leegstaande woningen uit.

WELKE WERKZAAMHEDEN
WORDEN UITGEVOERD?

De leegstaande woningen worden allereerst losgekoppeld van de hoofdgasleiding. Hiervoor vinden graafwerkzaamheden plaats in de voortuinen en de stoep voor de woningen. Daarna voeren wij grondige inspecties uit op het bestaande gasnetwerk en wordt het gasnetwerk uitvoerig getest op mogelijke lekkages. In een aantal woningen vervangt installateur Feenstra de cv-ketel voor een waterstof-cv-ketel van Nefit Bosch en Remeha. Vervolgens worden de woningen circa twee weken verwarmd met waterstof vanuit een container die voor het huizenblok komt te staan. Tijdens de werkzaamheden blijft het gasnetwerk gewoon beschikbaar voor de omgeving. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk onze VR-tour

0:02 / 1:00