U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Vertrouwt u de slimme meter niet? Doorloop het stappenplan 'er is iets mis met de meter' en kom erachter wat u kunt doen of bij wie u moet zijn met uw vraag.

UITSCHAKELEN
TF-SIGNAAL

Vanaf 1 juli 2021 zetten de netbeheerders landelijk de TF-signalen uit. Stedin dus ook. Via deze Toonfrequent (TF)-signalen schakelt uw meter tussen piek- en daltarief en wordt de openbare verlichting aan- en uitgezet. Daarnaast zijn er vanuit de historie elektrische boilers die schakelen met TF en losse TF-ontvangers. We beëindigen de TF-signalen in fases, gebied voor gebied. Als u gebruikmaakt van een TF-signaal kan het zijn dat u zelf stappen moet ondernemen als de signalen stoppen.

Benieuwd wat TF is en wat er verandert? In deze animatie van Netbeheer Nederland leggen zij het u uit.

0:02 / 1:00

ZENDSYSTEMEN TF-SIGNALen VEROUDERD

Stedin werkt continu aan het verbeteren van haar kerntaken. De zendsystemen die de TF-signalen uitsturen zijn aan het einde van de technische levensduur. De apparatuur is sterk verouderd. Hiermee kunnen we u niet de gewenste dienstverlening bieden. Er zijn modernere technieken waar we gebruik van kunnen maken, zoals de slimme meter. Deze is wel voorbereid op de toekomst en geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.

Verlichte woning met de bewoonster in de deuropening

PIEK- EN DALTARIEF

Als u in de avonduren en in het weekend een lager tarief betaalt dan overdag, hebt u een energiecontract voor piek- en daltarief. U kunt vanaf 1 juli 2021 alleen met een slimme meter gebruikmaken van piek- en daltarief. Andere meters zullen dan namelijk geen TF-signaal meer ontvangen om van tarief te wisselen.

Hand onder de waterkraan

OPWARMEN BOILER

Elektrische boilers die ‘s nachts het water opwarmen, schakelen vaak op een TF-signaal. Het water warmt dan op in de uren waarin het daltarief geldt. Als het TF-signaal verdwijnt, warmt de boiler het water niet meer op tijdens de nacht. Het kan zijn dat u daardoor onder een koude douche komt te staan. Dit wilt u natuurlijk niet. Onderneem daarom zelf stappen.
Verlichte lantaarn en een roze flamingo in de tuin

ANDERE SCHAKELINGEN

Soms schakelen ook andere apparaten aan en uit op een TF-signaal, zoals tuin- of portiekverlichting. Hiervoor wordt dan een losse TF-ontvanger gebruikt die de apparaten die erop aangesloten zijn aan- en uitzetten door het oppikken van een TF-signaal. Vanaf 1 juli 2021 werkt deze automatische schakeling niet meer.