U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Problemen met versturen van bijlagen in formulieren
Wilt u via een van onze formulieren op de website een bijlage meesturen? Dan lijkt het voor u alsof het formulier niet verzonden wordt. Wij ontvangen het echter wel. Onze excuses voor het ongemak, we werken aan een oplossing.

Wie is wie
in de energie?

Infrastructurele footprint

De energiemarkt uitgelegd

In de energiemarkt werken veel partijen. Bijvoorbeeld netbeheerders: zij zijn eigenaar van het elektriciteit- en gasnet. Een netbeheerder is verantwoordelijk voor de kabels en leidingen en het onderhoud ervan. Stedin is zo'n netbeheerder. U kunt uw netbeheerder niet zelf kiezen. Wie dit is, hangt af van uw locatie.

In de energiemarkt werken ook energieleveranciers: zij leveren u gas en/of elektriciteit. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen. Op de website van de Autoriteit Consument & Markt vindt u een overzicht van alle energieleveranciers van elektriciteit en gas in Nederland.

Bij wie moet ik zijn?

In onze stappenplannen kunt u lezen wat uw bedrijf moet doen als het gaat verhuizen, een andere aansluiting nodig heeft of van energieleverancier verandert.

Wie is wie in de energie?

 

 
 

Energieleverancier

Voor uw energiecontract

Taak: Energieleveranciers leveren u gas en/of elektriciteit. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen.

Waarvoor moet u bij uw energieleverancier zijn?

  • Een energiecontract, zodat u gas en elektriciteit geleverd krijgt.
  • Vragen over uw factuur.
  • Doorgeven van en vragen over uw meterstanden.

Aannemer

Bij werkzaamheden

Taak: Aannemers voeren in opdracht van de netbeheerder werkzaamheden uit aan het energienetwerk. Stedin werkt samen met verschillende aannemers, waaronder Joulz, Imtech en Delta.

Waarvoor moet u bij de aannemer zijn?

  • Bij onderhoudswerkzaamheden is het soms nodig dat de aannemer gas/elektriciteit tijdelijk afsluit. U krijgt daarvoor per brief informatie.

Klant

Meterkast en energie-installaties in uw woning

Uw verantwoordelijkheid in de meterkast:

  • U bent verantwoordelijk voor de energie-installaties in de woning. Zoals de meterkast, kabels en leidingen. De gas- en elektriciteitsmeter zelf is eigendom van de netbeheerder.
  • Meterstanden geeft u door aan uw energieleverancier.
  • Bij een storing in uw eigen installaties schakelt u een erkend installateur in. U kunt die zelf kiezen.