U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Vragen over blockchain

  • Is blockchain wel veilig?
    De digitale munt bitcoin die o.a. in de originele blockchain wordt gebruikt, lijkt ideaal voor hackers om te illegaal te kopiëren, of met betalingen te knoeien. Maar niets is minder waar. Blockchain maakt kopieën van betalingen op een groot aantal computers in een netwerk en beveiligt die zó goed dat ze niet te kraken zijn. 
  • Is blockchain wel duurzaam?
    De originele blockchain verbruikt veel energie door inzet van heel veel computers. Vooral de ingewikkelde berekeningen waarmee de veiligheid wordt gegarandeerd, slurpen per transactie tientallen kwh's. Pakweg 5000 keer zo veel energie als wat voor een betaling per creditcard nodig is. Als voorloper in duurzame energie willen consumenten met zonnepanelen op hun dak natuurlijk niet vele kWh's verkwisten om één kWh te kunnen verkopen. Dus wordt er nu gewerkt aan een veel zuiniger variant van blockchain. Die gebruikt veel simpelere berekeningen om transacties te beveiligen. Daardoor is nog maar een fractie van de energie nodig die het originele blockchain vergt. Maar de beveiliging is dan ook veel minder sterk. Voor handel in kleine beetjes energie is dat misschien niet zo erg. Voor handel waarbij het om grote bedragen gaat, is toch de extra veilige variant gewenst.