Er rijden steeds meer elektrisch auto’s rond. En die hebben invloed op onze netten. Want met al die auto’s die opladen kunnen pieken ontstaan in het elektriciteitsverbruik. Hoe vangen we die op? En verwachten nog meer elektrische auto’s, of komt er juist een nieuwe techniek? Op al die zaken willen we ons voorbereiden.

Focus op innovatie

Natuurlijk willen we aansluitingen voor laadpalen zo snel en eenvoudig mogelijk 
realiseren. Daarnaast doen we uitgebreide tests, samen met partners, bijvoorbeeld naar het (laad)gedrag van elektrische rijders en de effecten op onze hardware. 

We bereiden ook verschillende pilots voor om te onderzoeken hoe er hoge aantallen auto’s kunnen opladen zonder dat we onze netten hoeven te veranderen. We noemen dat slim laden. We willen hierbij verschillende combinaties uitproberen, zoals verschillende type elektrische rijders, zonne-energie, opslag van energie en (snel)laadstations

Ook helpt het als klanten niet allemaal tegelijk opladen. Daarom onderzoeken we welke keuzes ze daarin maken. En schreven we een position paper dat oproept om van slim laden de norm te maken. Slim laden maakt het mogelijk dat een groter aantal elektrische auto’s binnen de bestaande netcapaciteit geladen kan worden. De groei van elektrisch vervoer wordt zo niet belemmerd door netcapaciteitsproblemen. 

Position paper: maak slim laden de norm

Innovaties

Elektrisch rijden zorgt voor veel innovaties in het energienet. Samen met andere netbeheerders werken we binnen Stichting Elaad.nl samen aan innovaties.

Laadpaal aanvragen?

Een laadpaal vraagt u aan via een leverancier. Aan de aansluiting van de laadpaal op het elektriciteitsnet kunnen wij u soms helpen. Doorloop dit stappenplan en kom erachter bij wie u moet zijn. Wilt u laadpalen voor uw bedrijf of gemeente? Doorloop dan dit stappenplan en kom erachter bij welke organisatie u moet zijn.