Elektrisch rijden heeft de toekomst. Er rijden in Nederland circa 100.000 (semi-)elektrische auto’s rond, een aantal dat in hoog tempo verder toeneemt. En daarmee ook de vraag naar snellaadstations: bij deze stations kunnen de meeste elektrische auto's in tien minuten weer circa vijftig kilometer rijbereik bijladen. 

De snellaadstations vragen echter veel van het elektriciteitsnet, waarvoor grote netinvesteringen nodig zijn. Om dat te voorkomen, ging Stedin samen met exploitant MisterGreen Electric Lease en energiedienstverlener Alfen de uitdaging aan om het snellaadstation Haarrijn aan de A2 bij Breukelen van een groot accusysteem te voorzien. Hiermee kan duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen worden opgeslagen voor later gebruik. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt.

Snellaadstation als uitdaging

Met (snel)laadpalen bij bedrijfswagenparken in of nabij de bebouwde kom heeft Stedin al de nodige ervaring. Maar snellaadstations naast de snelweg zijn de grootste in hun soort en vragen extra capaciteit van het elektriciteitsnet. 

Dat betekent een grote belasting van het net en omdat het om afgelegen locaties gaat, ook forse investeringen voor het aanleggen ervan. Met flexibiliteit door bijvoorbeeld opslag in batterijen kan dit worden voorkomen.

Superbatterij met zonne-energie

Om minder energie van het net te vragen, heeft duurzaam opgewekte energie uit zon een belangrijke rol bij snellaadstation Haarrijn. Naast een aansluiting op het energienet wekt het station ook zelf elektriciteit op. Boven de laadpunten staat een grote overkapping met daarop zonnepanelen. Deze voeden een ‘superbatterij’ van in totaal 51 batterijen waaruit de elektrische rijder kan putten. Als deze centrale buffer onvoldoende voorraad heeft, wordt overgeschakeld op levering via het reguliere energienet van Stedin.

Slim laden is de toekomst: de E-rijder laadt wat en wanneer hij wil, tegelijkertijd worden netinvesteringen beperkt.