Door zelf energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Het is belangrijk dat uw aansluiting geschikt is voor deze aanpassing. In sommige gevallen heeft u namelijk een ander type aansluiting nodig. En mogelijk ook een nieuwe meter. Vergeet niet uw zonnepanelen te registeren. Alleen dan weet u zeker dat u een vergoeding krijgt voor uw geleverde energie en voorkomen we storingen.

Wat doet 
Stedin voor u?

 • Informatie over uw aansluiting(en) en de mogelijkheden
 • De capaciteit van uw aansluiting wijzigen of een extra meetpunt plaatsen
 • De energiemeter controleren
 • Een nieuwe energiemeter plaatsen

Energie opwekken en terugleveren 
in 6 stappen

 1. Kies waarmee u energie wilt opwekken, bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor subsidie (of een lening). Meer informatie hierover leest u op energiesubsidiewijzer.nl. Opwekinstallaties moeten voldoen aan wettelijke eisen. Vraag uw leverancier hiernaar.

 2. Kies een erkend installatiebedrijf voor een veilige installatie van uw opwekinstallatie zoals zonnepanelen. Dat kan bijvoorbeeld via echteinstallateur.nl.  

 3. Vraag uw installateur of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting geschikt is om zelf energie mee op te wekken. Is dat niet zo? Dan kunt u een verzwaring van de aansluiting aanvragen. Het is ook mogelijk een extra meetpunt (een tweede elektriciteitsmeter) achter de bestaande aansluiting te plaatsen. Hierdoor wordt het mogelijk om op één aansluiting twee energieleveranciers te contracteren. Zo kunt u uw opgewekte energie terugleveren aan een andere leverancier dan uw leverancier waarvan u energie afneemt.

 4. Dit is wettelijk verplicht en belangrijk: Uw energieleverancier heeft zo de juiste gegevens om te salderen of een terugleververgoeding te berekenen. Ook hebben wij die informatie nodig. Zo weten wij hoeveel energie er op het energienet komt. Daarmee zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiƫnt mogelijk functioneert. Dit is belangrijk om storingen en calamiteiten te voorkomen. Installaties tot 1MW registreert u zelf In het landelijke register. Hier worden alle gegevens vastgelegd van installaties die elektriciteit produceren. Houd uw postcode, huisnummer en de laatste 6 tekens van uw meternummer bij de hand. Deze gegevens heeft u nodig om uw zonnepanelen te registreren.


  Registreer uw installatie


  Bent u installateur, woningcorporatie of projectontwikkelaars en wilt u namens klanten grote aantallen zonnepanelen registreren? Vult u dan dit Excel-bestand in en stuur dit naar fm.StedinTeruglevering.kv@stedin.net. Wij verzorgen dan de bulk registratie voor u totdat dit via een eigen account kan.

 5. Wij controleren direct na uw registratie of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. U ontvangt van ons een bevestiging van de registratie. Hierin staat of u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft. Als u die nodig heeft, kunt u een afspraak met ons maken om de meter te vervangen. Hoe u een afspraak met ons maakt, vindt u ook in deze e-mail.

 6. U kunt nu profiteren van de energie die u zelf opwekt. En zo uw energiekosten verlagen en bijdragen aan een beter milieu.


  Op momenten dat uw installatie meer energie opwekt dan u verbruikt, levert u deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Deze energie mag u op een ander tijdstip weer afnemen zonder hiervoor te moeten betalen. Dit heet 'salderen'. De verrekening vindt automatisch plaats. Raadpleeg de voorwaarden via uw energieleverancier.

Uw registratie controleren,
uitbreiden of wijzigen

U kunt de gegevens van uw zonnepanelen raadplegen door in te loggen op energieleveren.nl. Houd uw postcode, huisnummer en de laatste 6 tekens van uw meternummer bij de hand. U heeft deze informatie nodig om uw gegevens te bekijken. Ook uitbreidingen of wijzigingen van uw installatie kunt u zo makkelijk doorvoeren.

Gerelateerde onderwerpen

Aanmelden zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Loop uw vergoeding niet mis, meld uw zonnepanelen aan.


Aanmelden zonnepanelen

Spanningsproblemen

Door drukte op laagspanningsnet ontstaan soms spanningsproblemen. Hierdoor kan de omvormer van de zonnepanelen uitvallen.

Voorkom spanningsproblemen