Als u zelf energie gaat opwekken, kunt u flink besparen op energiekosten. Dit kan met zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook met een kleine windturbine. Zo draagt u ook zelf bij aan een beter milieu. Maar ook als u geen eigen dak heeft of als het dak niet geschikt is, zijn er mogelijkheden om samen met anderen energie op te wekken. 

Zelf of samen opwekken

Er is veel te vertellen over zonnepanelen plaatsen, stroom terugleveren en salderen. Ook moet u zonnepanelen aanmelden. Weten hoe dit zit en waar u aan moet denken? We leggen het u graag uit.

Weet u al hoe u energie wilt gaan opwekken? Wij zetten voor u op een rijtje wat u moet regelen voor het opwekken en terugleveren van energie. Kies hieronder welke situatie voor u van toepassing is:

Energie opwekken

Zelf energie opwekken

Zelf opgewekte energie kunt u verbruiken, maar ook -als u meer opwekt dan u verbruikt- terugleveren aan het energienet. Het is dan wel belangrijk dat u uw zonnepanelen registreert. De slimme meter kan uw teruglevering juist registreren. Meer informatie over de slimme meter.


Samen energie opwekken

Samen energie opwekken

Heeft u zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen? Samen met anderen energie opwekken kan dan uitkomst bieden, bijvoorbeeld op een dak van een school of bedrijfspand. Als u een collectief  met elkaar start, kunt u ook gebruik maken van subsidie. 


De kosten van
een aansluiting

Deze bestaan uit:

  • Eenmalige kosten: aanleg of aanpassing van de aansluiting. De kosten zijn gebaseerd op een standaard situatie. Uw situatie kan afwijken van de standaard
  • Terugkerende kosten voor uw aansluiting. U betaalt deze kosten via uw energieleverancier.

Gerelateerde onderwerpen

Aanmelden zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Loop uw vergoeding niet mis, meld uw zonnepanelen aan.


Aanmelden zonnepanelen

Slimme meter en
zonnepanelen

De energie die u teruglevert wordt verrekend met uw verbruik.

Wat is salderen

Spanningsproblemen

Door drukte op laagspanningsnet ontstaan soms spanningsproblemen. Hierdoor kan de omvormer van de zonnepanelen uitvallen.

Voorkom spanningsproblemen

De slimme meter

Met de slimme meter ziet u nauwkeurig wat u teruglevert aan opgewekte energie.


Meer over de slimme meter