Zelf energie opwekken

Wat moet ik doen?

Door zelf energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Soms heeft u dan een ander type aansluiting nodig. En mogelijk ook een nieuwe meter nodig. Wij helpen u hier graag mee.

Doorloop onderstaand stappenplan als u zelf energie wilt opwekken. U ziet dan eenvoudig waar Stedin u van dienst kan zijn.

Wilt u samen met anderen energie opwekken via een collectief? Kijk dan hier voor meer informatie.

Vragen over duurzame oplossingen?

Neem contact met ons op via energiecollectieven@stedin.net of via  088 - 896 3777.

 

 1. Kies uw opwekinstallatie

  Bijvoorbeeld zonnepanelen of een kleine windturbine. . Als u na 27 april 2019 een opwekinstallatie koopt moet deze aan nieuwe wettelijke eisen voldoen. Vraag uw leverancier hiernaar.

  Tip: Informeer of er bij uw gemeente mogelijkheden zijn voor subsidie of een lening. Of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

 2. Kies een erkend installatiebedrijf

  Voor een veilige installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen via www.hollandsolar.nl, de branchevereniging van Nederlandse experts in zonne-energie.

 3. Registreer uw installatie

  Dit is wettelijk verplicht en belangrijk, want:

  • U weet dan zeker dat uw energieleverancier de juiste gegevens heeft om te salderen of een terugleververgoeding te berekenen.
  • Wij weten dan hoeveel energie er op het energienet komt. Zo zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. Dit is belangrijk om storingen en calamiteiten te voorkomen.

  Registreer op energieleveren.nl

 4. Wij controleren de huidige energiemeter

  Wij controleren direct na uw registratie of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. Binnen ongeveer tien minuten ontvangt u van ons een bevestiging van de registratie. Hierin staat of u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft.

  Deze plaatsen wij kosteloos bij u. Ook blijft u dezelfde meterhuur betalen. In de bevestigingsmail die u ontvangt, leest u hoe u een afspraak met ons maakt om de meter te vervangen.

  Voorwaarden voor een gratis meter
  • U woont in ons verzorgingsgebied. 
  • U heeft zich geregistreerd op www.energieleveren.nl
  • Uw huidige meter is ongeschikt voor het registreren van teruglevering.  
  • Het plaatsen van de slimme meter moet technisch mogelijk zijn.
  • U heeft nog niet eerder een productie-installatie aangemeld op uw adres.
  • Het aanbod voor het plaatsen van de gratis slimme meter geldt tot vier maanden na verzenddatum van de bevestigingsmail.
     
 5. U kunt van start met opwekken!

  Op momenten dat uw installatie meer energie opwekt dan u verbruikt, levert u deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Deze energie mag u op een ander tijdstip weer afnemen zonder hiervoor te moeten betalen. Dit heet 'salderen'. De verrekening vindt automatisch plaats. Raadpleeg de voorwaarden via uw energieleverancier.

  Tip: De betaalde BTW over de installatie kunt u terugkrijgen van de Belastingdienst. Meer informatie vindt u op www.belastingdienst.nl.

Vragen over "Zelf energie opwekken"