Werkzaamheden tijdens coronavirus
Wij nemen voorzorgsmaatregelen bij onze werkzaamheden, zie ons nieuwsbericht

Zelf energie
opwekken en terugleveren

Door zelf energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Het is belangrijk dat uw aansluiting geschikt is voor deze aanpassing. In sommige gevallen heeft u namelijk een ander type aansluiting nodig. En mogelijk ook een nieuwe meter. Wij helpen u hier graag mee.

Wat doet 
Stedin voor u?

 Als u energie gaat opwekken, moeten uw energie-aansluiting en meter geschikt zijn. 

 • Informatie over uw aansluiting(en) en de mogelijkheden
 • De capaciteit van uw aansluiting wijzigen of een extra meetpunt plaatsen
 • De energiemeter controleren
 • Een nieuwe energiemeter plaatsen

ENERGIE OPWEKKEN EN TERUGLEVEREN 
IN 6 STAPPEN

 1. Kies waarmee u energie wilt opwekken, bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor subsidie (of een lening). Meer informatie hierover leest u op energiesubsidiewijzer.nl. Opwekinstallaties moeten vanaf 27 april 2019 voldoen aan nieuwe wettelijke eisen.Vraag uw leverancier hiernaar.

 2. Voor een veilige installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen zoekt u een installatiebedrijf via www.hollandsolar.nl. Dit is de branchevereniging van Nederlandse experts in zonne-energie.

 3. Vraag uw installateur of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting geschikt is om zelf energie mee op te wekken. Is dat niet zo? Dan kunt u een verzwaring van de aansluiting aanvragen. Het is ook mogelijk een extra meetpunt (een tweede elektriciteitsmeter) achter de bestaande aansluiting te plaatsen. Hierdoor wordt het mogelijk om op één aansluiting twee energieleveranciers te contracteren. Zo kunt u uw opgewekte energie terugleveren aan een andere leverancier dan uw leverancier waarvan u energie afneemt. Volg hiervoor het stappenplan.

 4. Dit is wettelijk verplicht en belangrijk: Uw energieleverancier heeft zo de juiste gegevens om te salderen of een teruglever vergoeding te berekenen. Ook hebben wij die informatie nodig. Zo weten wij hoeveel energie er op het energienet komt. Daarmee zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. Dit is belangrijk om storingen en calamiteiten te voorkomen. In het landelijke register worden alle gegevens vastgelegd van installaties die elektriciteit produceren. Om zonnepanelen te registreren maakt u een account aan met het meternummer.


  Registreer uw installatie


  Bent u installateur, woningcorporatie of projectontwikkelaars en wilt u namens klanten grote aantallen zonnepanelen registreren? Vult u dan dit Excel-bestand in en stuur dit naar fm.StedinTeruglevering.kv@stedin.net. Wij verzorgen dan de bulk registratie voor u totdat dit via een eigen account kan.

 5. Wij controleren direct na uw registratie of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. Binnen ongeveer tien minuten ontvangt u van ons een bevestiging van de registratie. Hierin staat of u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft. Deze plaatsen wij kosteloos bij u. Ook blijft u dezelfde meterhuur betalen. In de bevestigingsmail die u ontvangt, leest u hoe u een afspraak met ons maakt om de meter te vervangen.

 6. Op momenten dat uw installatie meer energie opwekt dan u verbruikt, levert u deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Deze energie mag u op een ander tijdstip weer afnemen zonder hiervoor te moeten betalen. Dit heet 'salderen'. De verrekening vindt automatisch plaats. Raadpleeg de voorwaarden via uw energieleverancier.

Wanneer plaatsen
wij gratis de nieuwe meter?

Een nieuwe meter wordt gratis geplaatst, mits u voldoet aan de volgende voorwaarden: 

 • U heeft zich geregistreerd op www.energieleveren.nl. 
 • De huidige meter is ongeschikt voor het registreren van teruglevering.
 • Het plaatsen van de slimme meter is technisch mogelijk. 
 • U heeft nog niet eerder een productie-installatie aangemeld op uw adres

Het aanbod voor het gratis plaatsen van de slimme meter geldt vier maanden. Dit gaat in als u onze bevestiging heeft ontvangen van uw registratie op energieleveren.nl.