Samen energie opwekken

Wat moet ik doen?

U wilt samen met anderen energie opwekken via een collectief. U wilt bijvoorbeeld met elkaar zonnepanelen laten plaatsen op het dak van een school in de buurt. Door gezamenlijk energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Wij helpen u graag op weg.

Doorloop onderstaand stappenplan als u samen energie wilt opwekken. U ziet dan eenvoudig waar Stedin u van dienst kan zijn.

Vragen over duurzame oplossingen?

Neem contact met ons op via energiecollectieven@stedin.net of via  088 - 896 3777.

 1. Bepaal de productietechniek

  Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een kleine windturbine. Als u na 27 april 2019 een opwekinstallatie koopt moet deze aan nieuwe wettelijke eisen voldoen. Vraag uw leverancier hiernaar.

  Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie. Op www.hieropgewekt.nl vindt u veel informatie over lokale duurzame energie initiatieven.

 2. Kies een erkend installatiebedrijf

  Kies een erkend installatiebedrijf voor een veilige installatie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen via www.hollandsolar.nl, de branchevereniging van Nederlandse experts in zonne-energie.

  Uw installateur kan u adviseren over de capaciteit van de aansluiting. Het is belangrijk dat uw energiegebruik en -opwekking samen het maximaal belastbare vermogen van de aansluiting niet overschrijden.  

  Let op! Als uw aansluiting groter wordt dan 3 x 80 Ampère noemen we dat grootverbruik. Ga dan verder met het stappenplan Samen energie opwekken bij Grootverbruik.

 3. Welke aansluiting heeft u nodig?  

  Voor uw installatie kunt u gebruik maken van een bestaande- of nieuwe aansluiting: 

  1. Wilt u gebruikmaken van een bestaande aansluiting van bijvoorbeeld uw Vereniging van Eigenaren (VvE) en  moet de capaciteit daarvan aangepast worden? Dan moet u een wijziging van de aansluiting aanvragen. Let op! Een wijziging van de aansluiting kost geld.
  2. Is er een nieuwe aansluiting nodig voor het realiseren van uw plannen? Bijvoorbeeld omdat er nog geen aansluiting op de locatie is. Of omdat u een tweede aansluiting wilt die alleen het collectief gebruikt. Informatie hierover leest u hier. Let op! Een nieuwe aansluiting kost geld.
  3. U kunt ook kiezen voor een zuivere terugleveraansluiting. In dat geval gebruikt u de nieuwe aansluiting uitsluitend voor het terugleveren van de opgewekte energie. Een zuivere terugleveraansluiting is noodzakelijk als u gebruik wilt maken van de postcoderoosregeling. Bekijk welke stappen u moet doorlopen voor het aanvragen van een zuivere terugleveraansluiting. Let op! Een nieuwe aansluiting kost geld.
  4. Tot slot kunt u kiezen voor een extra meetpunt (secundair allocatiepunt). Dit is een tweede meter achter de bestaande aansluiting. Hierdoor wordt het mogelijk om op één aansluiting meerdere energieleveranciers te contracteren. Zo wordt het eenvoudiger om een aansluiting te delen en de afgenomen- of opgewekte energie los van elkaar te verrekenen.
   Meer informatie over deze aansluitvorm vindt u bij extra meetpunt.
 4. Registreer uw installatie

  Dit is wettelijk verplicht en belangrijk, want:

  • U weet dan zeker dat uw energieleverancier de juiste gegevens heeft om te salderen of een terugleververgoeding te berekenen.
  • Wij weten dan hoeveel energie er op het energienet komt. Zo zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. Dit is belangrijk om storingen en calamiteiten te voorkomen.
  • Uw energieleverancier kan de energiebelasting verrekenen (bij gebruik van de regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek, ook wel postcoderoosregeling genoemd). Lees meer hierover op Hieropgewekt.nl.
  Registreren bij energieleveren.nl
 5. Wij controleren de huidige energiemeter

  Wij controleren direct na uw registratie of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. Binnen ongeveer tien minuten ontvangt u van ons een bevestiging van de registratie. Hierin staat of u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft.

  Deze plaatsen wij kosteloos bij u. Ook blijft u dezelfde meterhuur betalen. In de bevestigingsmail die u ontvangt, leest u hoe u een afspraak met ons maakt om de meter te vervangen.

  Voorwaarden voor een gratis meter
  • U woont in ons verzorgingsgebied. 
  • U heeft zich geregistreerd op www.energieleveren.nl
  • Uw huidige meter is ongeschikt voor het registreren van teruglevering.  
  • Het plaatsen van de slimme meter moet technisch mogelijk zijn.
  • U heeft nog niet eerder een productie-installatie aangemeld op uw adres.
  • Het aanbod voor het plaatsen van de gratis slimme meter geldt tot vier maanden na verzenddatum van de bevestigingsmail.
     
 6. U kunt van start met het opwekken van energie!