U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Door samen energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op een locatie in uw buurt. Of het samen realiseren van een windturbine. Oriënteer u eerst op HIER opgewekt; een platform voor het opwekken van lokale duurzame energie. Als u samen stroom gaat opwekken, heeft u een aansluiting nodig op het elektriciteitsnet. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ook zijn er subsidies beschikbaar. Wij helpen u graag met het maken van de beste keuze.

Wat doet
Stedin voor u?

 • informatie over de verschillende aansluiting(en)
 • informatie over subsidiemogelijkheden
 • informatie het aanvragen van regelingen en subsidies
 • aanleg van een nieuwe aansluiting
 • de capaciteit van uw aansluiting wijzigen of een extra meetpunt plaatsen
 • de energiemeter controleren
 • een nieuwe energiemeter plaatsen

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met het Kenniscentrum Duurzame Opwek via ons contactformulier. Zij helpen u graag verder.

Neem contact op

SAMEN OPWEKKEN

HIER opgewekt is een platform voor iedereen die bezig is met of interesse heeft in het opwekken van lokale duurzame energie

Lees alles over dit platform

SAMEN ENERGIE DELEN
IN EEN LOKALE MARKT

Begin met het verkennen van de mogelijkheden en lees het informatiepakket.

Lees meer

Samen energie opwekken
in 7 stappen

 1. Kies waarmee u energie wilt opwekken, bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine. Opwekinstallaties moeten vanaf 27 april 2019 voldoen aan nieuwe wettelijke eisen. Vraag uw leverancier hiernaar. Naast de postcoderoosregeling zijn er subsidiemogelijkheden per gemeente. Kijk op energiesubsidiewijzer.nlof informeer ernaar bij uw gemeente.

 2. Kies een erkend installatiebedrijf voor een veilige installatie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen via www.hollandsolar.nl, de branchevereniging van Nederlandse experts in zonne-energie.
  Uw installateur kan u adviseren over de capaciteit van de aansluiting. Het is belangrijk dat uw energiegebruik en -opwekking samen het maximaal belastbare vermogen van de aansluiting niet overschrijden.

 3. U bent een kleinverbruiker. Dat betekent dat u een aansluiting heeft van 3 x 80 Ampère of minder. Heeft u toch een grotere capaciteit aansluiting? Lees dan verder op onze zakelijke pagina's. Als kleinverbruiker komt u in aanmerking voor de postcoderoosregeling. Als u hiervan gebruik wilt maken heeft u keuze uit verschillende aansluitingen. Welke dat zijn leest u hier.

 4. Neem contact op met het Kenniscentrum Duurzame Opwek om uw situatie toe te lichten. Neem contact op via ons contactformulier.  Als we een duidelijk beeld van uw situatie hebben, ontvangt u een mail met uw mogelijkheden. Hierin staan de subsidievorm(en), de opties voor de benodigde aansluiting en de kosten. Maak hier een keuze uit.

  Het Kenniscentrum Duurzame Opwek begeleidt u vervolgens bij de aanvraag van de postcoderoosregeling en de aansluiting van uw keuze.

 5. Dit is wettelijk verplicht en belangrijk: Uw energieleverancier heeft zo de juiste gegevens om te salderen of een teruglever vergoeding te berekenen. Ook hebben wij die informatie nodig. Zo weten wij hoeveel energie er op het energienet komt. Daarmee zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. Dit is belangrijk om storingen en calamiteiten te voorkomen. In het landelijke register worden alle gegevens vastgelegd van installaties die elektriciteit produceren. Om zonnepanelen te registreren maakt u een account aan met het meternummer.


  Registreer uw installatie


  Bent u installateur, woningcorporatie of projectontwikkelaars en wilt u namens klanten grote aantallen zonnepanelen registreren? Vult u dan dit Excel-bestand in en stuur dit naar fm.StedinTeruglevering.kv@stedin.net. Wij verzorgen dan de bulk registratie voor u totdat dit via een eigen account kan.

 6. Wij controleren direct na uw registratie of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. Binnen ongeveer tien minuten ontvangt u van ons een bevestiging van de registratie. Hierin staat of u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft. Deze plaatsen wij kosteloos bij u. Ook blijft u dezelfde meterhuur betalen. In de bevestigingsmail die u ontvangt, leest u hoe u een afspraak met ons maakt om de meter te vervangen.

 7. U kunt nu met elkaar profiteren van de energie die u samen opwekt. En zo uw energiekosten verlagen en bijdragen aan een beter milieu.

DE KOSTEN VAN
een aansluiting

Deze bestaan uit:

 • Eenmalige kosten: aanleg of aanpassing van de aansluiting. De kosten zijn gebaseerd op een standaard situatie. Uw situatie kan afwijken van de standaard
 • Terugkerende kosten voor uw aansluiting. U betaalt deze kosten via uw energieleverancier.

Wanneer plaatsen
wij gratis de nieuwe meter?

Een nieuwe meter wordt gratis geplaatst, mits u voldoet aan de volgende voorwaarden: 

 • U heeft zich geregistreerd op www.energieleveren.nl. 
 • De huidige meter is ongeschikt voor het registreren van teruglevering.
 • Het plaatsen van de slimme meter is technisch mogelijk. 
 • U heeft nog niet eerder een productie-installatie aangemeld op uw adres

Het aanbod voor het gratis plaatsen van de slimme meter geldt vier maanden. Dit gaat in als u onze bevestiging heeft ontvangen van uw registratie op energieleveren.nl.