0:02 / 1:00

Hoe werkt de
slimme meter

De slimme meter is een moderne, digitale meter waarvan de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden. De meterstanden kunnen vervolgens doorgestuurd worden naar de energieleverancier. Uw meterstanden doorgeven hoeft dus niet meer. U ontvangt maandelijks een gratis verbruiksoverzicht. In de video ziet u hoe u zelf de meter afleest.

Handleidingen van
de slimme meter

Elk type meter heeft een eigen handleiding. Daarin staat bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest. U vindt in de handleiding terug:

  • Wat u ziet op het scherm van de slimme meter.
  • Welke telwerken de slimme meter heeft.

Handleidingen

Kosten

Stedin plaatst de slimme meter gratis bij u thuis. U betaalt net zoals altijd een meettarief aan Stedin. Dit is een vast bedrag per jaar voor het plaatsen, beheren en onderhouden van de energiemeter. Dit bedrag kunt u terugvinden op de afrekening van uw energieleverancier. 

Privacy

Uw meterstanden zijn zichtbaar voor u, uw netbeheerder en uw energieleverancier. Niemand anders heeft toegang tot deze gegevens, tenzij u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Ook is de slimme meter uitgebreid getest en beveiligd tegen inbraakpogingen en hackers.

Piek- en daltarief

Sinds 1 juli 2021 is het TF-signaal gestopt waarmee niet slimme elektriciteitsmeters schakelden tussen piek- en daltarief. U kunt alleen met een slimme meter gebruikmaken van dit tarief. Heeft u nog geen slimme meter, maar wilt u deze wel? Vraag deze dan aan.

Hoe meet de slimme meter?

De meter heeft maximaal vier telwerken en legt de verbruikte en teruggeleverde energie in twee tarieven vast. Twee telwerken meten hoeveel elektriciteit u ontvangt. Wanneer u ook energie opwerkt, meten twee extra telwerken de hoeveelheid elektriciteit die u teruglevert. Hoeveel u betaalt en hoeveel uw energieleverancier betaalt, staat in uw contract met de energieleverancier. Er gelden twee tarieven bij het meten. Tarief 1 is het lage tarief. Tarief 2 is het normale tarief. In welk tarief we meten, hangt af van de tijd waarop u energie gebruikt.

De meterstanden leest u gemakkelijk af op het display van de slimme meter. Bekijk de handleiding van de slimme meter om te zien hoe dat werkt.

Meterstanden op de slimme meter

Tarieftijden

Tarief 1
Laag tarief
Op maandag tot en met vrijdag
van 23.00 tot 7.00 uur
Op zaterdag en zondag
(hele dag) 
Op erkende feestdagen
(hele dag)*

Tarief 2
Hoog tarief

Maandag tot en met vrijdag
van 7.00 tot 23.00 uur
   

* Erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.

Maandelijks overzicht

Als u een slimme meter heeft, is uw energieleverancier verplicht om u maandelijks een overzicht te sturen van uw energieverbruik en de kosten hiervan. Daarmee kunt u ook uw verbruik met de vorige periode vergelijken en energie besparen.

Is mijn verbruik gemiddeld?

Nu u inzicht heeft in uw energieverbruik wilt u misschien weten of uw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is. Milieu Centraal heeft een adviesmodule om energieverbruik te vergelijken ontwikkeld. Volgens het NIBUD verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3000 kWh stroom per jaar en ongeveer 1470 m3 gas.