De slimme gasmeter communiceert niet met de slimme elektriciteitsmeter. Hoe is dit op te lossen?

Het kan ook voorkomen dat de slimme gasmeter niet volledig is geactiveerd, waardoor deze nog niet is gekoppeld aan de slimme elektriciteitsmeter. U kunt op de volgende manieren zien dat de meters nog niet zijn gekoppeld:

 • Als het gasverbruik niet zichtbaar is op een verbruiksmonitor die u heeft aangesloten op de P1 poort van de slimme meter.
 • Als de gasmeter niet op afstand uit te lezen is. Dit blijkt uit uw maandelijks verbruiksoverzicht van uw energieleverancier.

Bekijk hieronder hoe u de gasmeter zelf kunt activeren. Kies de meter die u in huis heeft en volg de 3 stappen. U kunt de handleiding ook downloaden. Let op! Na activatie van de gasmeter duurt het tot maximaal 48 uur voordat de gasmeter is gekoppeld aan de elektriciteitsmeter.

 Landys gasmeter koppelen aan slimme meter Landys + Gyr

 1. Druk één keer kort op de rode knop om het scherm te activeren.
 2. Druk nog een keer op de rode knop en houd deze 8 seconden ingedrukt.
 3. Op het scherm wordt nu '>>>' getoond. De gasmeter is dan geactiveerd.
Ziet u '>>>' niet op het scherm verschijnen?
Dan is het activeren niet gelukt. Herhaal dan de stappen opnieuw. Let u erop dat de informatie op het scherm van de gasmeter volledig is verdwenen voordat u de stappen herhaalt.
 Itron gasmeter koppelen aan slimme meter Itron

 1. Druk één keer kort op de rode knop om het scherm te activeren. U ziet dan rechtsonder in het scherm één of twee pijlen.
 2. Druk nog een keer op de rode knop en houd deze 8 seconden ingedrukt. 
 3. Op het scherm gaat nu de bovenste pijl 60 seconden aan en vervolgens 60 seconden uit. Dit ‘knipperen’ betekent dat de gasmeter is geactiveerd. 
Hoe weet ik of het koppelen is gelukt?
Zodra de bovenste pijl 60 seconden aan en 60 seconden uit is gegaan, is het activeren gelukt. Als dit niet het geval is, herhaal dan de stappen. Let erop dat de informatie op het scherm van de gasmeter volledig is verdwenen voordat u de stappen herhaalt.

 Elster gasmeter koppelen aan slimme meter Elster

 1. Druk één keer kort op de grijze knop om het scherm te activeren. 
 2. Druk nog een keer op de grijze knop en houd deze 8 seconden ingedrukt.
 3. Op het scherm wordt nu 'install' weergegeven. De gasmeter is dan geactiveerd.
Ziet u 'Install' niet op het scherm verschijnen?
Dan is het activeren niet gelukt. Herhaal dan de stappen opnieuw. Let u erop dat de informatie op het scherm van de gasmeter volledig is verdwenen voordat u de stappen herhaalt.

Gerelateerde vragen

01 Ik wil niet wachten. Kan ik versneld een slimme meter krijgen?
Ja, dat kan. U kunt versneld een slimme meter aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Lees meer
02 Wie krijgt een slimme meter?
Voor eind 2020 krijgen alle huishoudens en mkb’ers in Nederland een slimme meter aangeboden. U krijgt de slimme meter aangeboden als de capa...
Lees meer
03 Kan ik zelf kiezen voor een type of merk meter?
Nee, u kunt zelf niet kiezen welke meter u krijgt. Wij bepalen voor u welke meter van toepassing is op uw situatie en de aansluiting.
Lees meer
04 Kan ik gewoon gas en stroom gebruiken terwijl de meters vervangen worden?
Nee, stroom en gas sluiten we tijdelijk af tijdens het vervangen. In een standaardsituatie duurt de vervanging ongeveer een uur.
Lees meer
05 Wie plaatst de slimme meter?
Slimme meters plaatsen wij of een installateur die werkt in opdracht van ons. De installateur heeft een legitimatiebewijs bij zich. Hierop s...
Lees meer