Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een slimme meter biedt u de volgende voordelen:

 • Inzicht in uw energieverbruik
  De slimme meter geeft u vaker inzicht in uw energieverbruik. In plaats van eenmaal per jaar stuurt uw energieleverancier u straks twaalf keer per jaar een overzicht van uw verbruik en een indicatie van de kosten in die periode. U kunt de slimme meter ook koppelen aan een pc of display. Zo krijgt u nog beter inzicht in uw energieverbruik. Daarnaast werken verschillende partijen aan toepassingen die op termijn nog meer extra diensten mogelijk maken. Inzicht in uw energieverbruik maakt besparen op energie een stuk makkelijker en leuker. De slimme meter maakt dit mogelijk. Dat is niet alleen prettig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Op afstand doorgeven van meterstanden
  De slimme meter neemt periodiek de meterstand op en geeft die op afstand door aan de netbeheerder. U hoeft met een slimme meter dus niet meer thuis te blijven voor een meteropnemer of zelf uw meterstanden door te geven, ook niet als u gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier. U hoeft dan alleen maar uw verhuizing / overstap aan uw energieleverancier door te geven. Uw energieleverancier geeft dan de juiste meterstanden automatisch voor u door.
 • Kwaliteit en nauwkeurigheid van uw energienota verbeterd
  Doordat met de slimme meter automatisch en op tijd de meterstanden worden uitgelezen, horen eventuele (her)berekeningen van meterstanden tot het verleden. De kwaliteit en nauwkeurigheid van uw energienota verbeteren hierdoor.
 • Hogere betrouwbaarheid en betaalbaarheid energievoorziening
  Voor netbeheerders hebben slimme meters als voordeel dat we de productie van energie door energieleveranciers en het verbruik ervan door eindgebruikers beter op elkaar kunnen afstemmen. We hoeven in de toekomst minder te investeren in het energienetwerk om de verwachte groei in de energiebehoefte aan te kunnen. Dat betekent dat de tarieven voor transport van energie niet onnodig hoeven te stijgen.

Gerelateerde vragen

01 Wie krijgt een slimme meter?
Voor eind 2020 krijgen alle huishoudens en mkb’ers in Nederland een slimme meter aangeboden. U krijgt de slimme meter aangeboden als de capa...
Lees meer
02 Kan ik met een slimme meter zomaar worden afgesloten?
Nee. De komst van de slimme meter verandert niets aan de regels die nu gelden voor het afsluiten van energie als u de rekeningen niet betaal...
Lees meer
03 Waarom is de slimme meter in de toekomst de enige mogelijkheid om gebruik te maken van dubbeltarief?
Op dit moment maakt Stedin gebruik van het toonfrequent (TF)-signaal om de schakeling tussen dag- en nachtverbruik mogelijk te maken. Als ne...
Lees meer
04 Waarom installeert Stedin slimme gasmeters terwijl we in Nederland willen stoppen met aardgas?
05 Kan de slimme meter ook teruglevering registreren (bijv. via zonnepanelen)?
Ja, de slimme meter registreert teruglevering op de aansluiting. U kunt dus zien hoeveel u verbruikt en hoeveel u in totaal teruglevert.
Lees meer