Veelgestelde
vragen

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een slimme meter biedt u de volgende voordelen:

 • Inzicht in uw energieverbruik
  De slimme meter geeft u vaker inzicht in uw energieverbruik. In plaats van eenmaal per jaar stuurt uw energieleverancier u twaalf keer per jaar een overzicht van uw verbruik en een indicatie van de kosten in die periode. U kunt de slimme meter ook koppelen aan een pc of display. Zo krijgt u nog beter inzicht in uw energieverbruik. Daarnaast werken verschillende partijen aan toepassingen die op termijn nog meer extra diensten mogelijk maken. Inzicht in uw energieverbruik maakt besparen op energie een stuk makkelijker en leuker. De slimme meter maakt dit mogelijk. Dat is niet alleen prettig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Op afstand doorgeven van meterstanden
  De slimme meter neemt periodiek de meterstand op en geeft die op afstand door aan de netbeheerder. U hoeft met een slimme meter dus niet meer thuis te blijven voor een meteropnemer of zelf uw meterstanden door te geven, ook niet als u gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier. U hoeft dan alleen maar uw verhuizing / overstap aan uw energieleverancier door te geven. Uw energieleverancier geeft dan de juiste meterstanden automatisch voor u door.
 • Kwaliteit en nauwkeurigheid van uw energienota verbeterd
  Doordat met de slimme meter automatisch en op tijd de meterstanden worden uitgelezen, horen eventuele (her)berekeningen van meterstanden tot het verleden. De kwaliteit en nauwkeurigheid van uw energienota verbeteren hierdoor.
 • Hogere betrouwbaarheid en betaalbaarheid energievoorziening
  Voor netbeheerders hebben slimme meters als voordeel dat we de productie van energie door energieleveranciers en het verbruik ervan door eindgebruikers beter op elkaar kunnen afstemmen. Dat betekent dat we slimmer kunnen investeren in het energienetwerk om de groei in de energiebehoefte aan te kunnen.

Gerelateerde vragen