U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Door samen energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op een locatie in uw buurt. Of het samen realiseren van een windturbine. Oriënteer u eerst op HIER opgewekt, een platform voor het opwekken van lokale duurzame energie. Als u met elkaar stroom gaat opwekken, heeft u een aansluiting nodig op het elektriciteitsnet. We informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Terugleveren niet altijd
gelijk mogelijk

In sommige gebieden is beperkte of geen capaciteit beschikbaar. We noemen dit congestie. Terugleveren is dan niet altijd (gelijk) mogelijk. Controleer of dit ook voor uw regio geldt voordat u plannen maakt om zelf energie op te wekken. In welke gebieden sprake is van congestie vindt u op onze website.

Wat doet
Stedin voor u?

 • informatie over de verschillende aansluiting(en)
 • informatie over (het aanvragen van) subsidiemogelijkheden
 • aanleg van uw nieuwe elektriciteitsaansluiting
 • de capaciteit van uw aansluiting wijzigen of een extra meetpunt plaatsen
 • Nettoets uitvoeren bij aanvraag grote productie installaties
 • EAN-code voor aansluitingen > 1MW verstrekken voor aanmelding bij CertiQ
 • Aard, omvang en eigendom vaststellen, nodig voor subsidie
 • Gemeten productie doorgeven aan CertiQ

Heeft u vragen?

Neem contact op met het Kenniscentrum Duurzame Opwek via kdo@stedin.net. Zij helpen u graag verder.

 


Samen opwekken

HIER opgewekt is een platform voor iedereen die bezig is met of interesse heeft in het opwekken van lokale duurzame energie.

 

Lees alles over dit platform

De kosten van
een aansluiting

Deze bestaan uit:

 • Eenmalige kosten: aanleg of aanpassing van de aansluiting. Wij berekenen de kosten voor u, deze zijn specifiek voor uw situatie
 • Terugkerende kosten voor uw aansluiting. 

SCE subsidie

Dit is een financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken met de zonnepanelen.

Lees meer
Zonnepark met hoogspanningsmasten op de achtergrond

SDE++ subsidie

De subsidieregeling SDE+ is een subsidieregeling op een grootverbruikaansluiting.

Lees meer

Samen energie opwekken
in zeven stappen

 1. Neem in de planfase contact met ons op via ons contactformulier. Als we een duidelijk beeld van uw situatie hebben, ontvangt u een mail met uw mogelijkheden. Hierin staan de subsidievorm(en), de opties voor de benodigde aansluiting en de kosten. Maak hier een keuze uit.

   

  Check voordat u uw aanvraag indient of er netcapaciteit beschikbaar is.

 2. Kies waarmee u energie wilt opwekken, bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine. Opwekinstallaties moeten vanaf 27 april 2019 voldoen aan nieuwe wettelijke eisen. Vraag uw leverancier hiernaar.

 3. U bent een grootverbruiker. Dat betekent dat u een aansluiting heeft vanaf 3 x 100 Ampère. Heeft u toch een kleinere capaciteit aansluiting? Lees dan verder op onze particuliere pagina’s.

   

  Vindt de opwek plaats op een locatie waar al een elektriciteitsaansluiting is? Laat dan de installateur checken of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting geschikt is voor de opwerk. Is dat niet zo? Dan kunt u een wijziging (verzwaring) van de aansluiting aanvragen.

  Het is ook mogelijk een extra meetpunt (een tweede elektriciteitsmeter) achter de bestaande aansluiting te plaatsen. Hierdoor kunt u een tweede energieleverancier kiezen alleen voor de opwek. Is de aansluiting alleen voor opwek? Dan is een zuivere terugleveraansluiting geschikt.

 4. U kiest zelf een meetverantwoordelijke. Dit is de instantie die zorgt voor uitlezen van de meters, het doorgeven van de meterstanden en het onderhoud aan de meter. Kies hiervoor een meetverantwoordelijke die gecertificeerd is door Tennet en geregistreerd is in het MV Register Elektriciteit. Let op! Als u gebruik maakt van een extra meetpunt kiest u voor uw huidige meetverantwoordelijke.

 5. Dit is wettelijk verplicht en belangrijk. Wij hebben deze informatie nodig, zodat wij weten hoeveel energie er op het energienet komt. Zo zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. Installaties tot 1 MW registreert u zelf in het landelijke register waarin alle gegevens worden vastgelegd van installaties die elektriciteit produceren. U maakt een account aan met het meternummer.

  Registreer uw installaties tot 1 MW
   
  Installaties van 1 MW en groter registreren wij voor u. Stuur ons een mail met daarin het vermogen van de installatie, de Hoofd-EAN van de aansluiting en de naam van het bedrijf.

  Bent u installateur, woningcorporatie of projectontwikkelaars en wilt u namens klanten grote aantallen zonnepanelen registreren? Vult u dan dit Excel-bestand in en stuur dit naar fm.StedinTeruglevering.kv@stedin.net. Wij verzorgen dan de bulk registratie voor u totdat dit via een eigen account kan.

 6. Wilt u op een bestaande, geschikte aansluiting terugleveren? Vraag dan een Nettoets aan via kdo@stedin.net. Wij voeren dan een Nettoets uit om te controleren of er voldoende capaciteit is voor uw aanvraag. In sommige gebieden is beperkte of geen capaciteit beschikbaar. We noemen dit congestie. Terugleveren is dan niet altijd (gelijk) mogelijk. In welke gebieden sprake is van congestie vindt u op onze website.

   

  Wilt u op een nieuwe of een verzwaarde aansluiting terugleveren? Dan kunt u een wijziging (verzwaring) van de aansluiting aanvragen.

 7. U kunt nu duurzame energie opwekken en terugleveren. En zo kosten besparen en bijdragen aan een duurzame wereld. Voor de nieuwe energiegeneratie!

Registratie controleren,
uitbreiden of wijzigen

U kunt de gegevens van uw installatie raadplegen door in te loggen op energieleveren.nl. Houd de EAN code van uw aansluiting bij de hand. U heeft deze informatie nodig om uw gegevens te bekijken. Ook uitbreidingen of wijzigingen van uw installatie kunt u zo makkelijk doorvoeren.