U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

763 hennepkwekerijen stelen 33 miljoen kilowattuur

Rotterdam, 14 maart 2019

Netbeheerder Stedin heeft in 2018 samen met politie en gemeenten 763 illegale hennepkwekerijen gestopt in Zuid-Holland en Utrecht. In 630 gevallen was er sprake van energiediefstal. Samen stalen de kwekerijen voor 33 miljoen kilowattuur aan stroom. Vergelijkbaar met het jaarverbruik van 11.000 huishoudens. Stedin ziet sinds 2015 het aantal ontdekte hennepkwekerijen in het verzorgingsgebied teruglopen. De netbeheerder doet daarom een oproep aan het publiek om verdachte situaties en vermoedens van hennepkwekerijen altijd te melden. 

Bij hennepkwekerijen worden vaak brandgevaarlijke situaties aangetroffen. Petra van der Veen, teamleider Meterkast & Aansluiting bij Stedin: ,,Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Hennepkwekerijen kunnen levensgevaarlijk zijn. Je moet er niet aan denken dat je ernaast woont.’’ 

Aantal meldingen loopt terug

Stedin ziet al jaren het aantal opgerolde hennepkwekerijen in de regio teruglopen. Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners, maar ook het aantal tips loopt terug (daling 24% ten opzichte van 2017). De reden van het uitblijven van tips is niet bekend. Stedin vermoedt dat bewoners minder meldingsbereid zijn omdat ze de gevaren van een kwekerij niet kennen. Ook weten criminelen steeds beter kwekerijen te verstoppen.

Vermoedens van hennepkwekerij? Geef het door!

Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via www.stedin.net. Je kunt een hennepkwekerij herkennen aan:

  • sterke hennepgeur;
  • illegale aanpassingen van de huisaansluitkast in de meterkast;
  • Constant zoemend of ronkend geluid;
  • beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan;
  • verdachte activiteit in de nacht; heen en weer lopen met vuilniszakken.

Maak kennis met een hennepkwekerij

Stedin zet in op meer voorlichting met de zogenoemde ‘hennepcontainer’. In deze container van de gezamenlijke netbeheerders is een hennepkwekerij nagebouwd en kunnen bewoners kennismaken met de wereld van de hennepteelt en de gevaren ervan. Ook de politie, gemeenten en woningcorporaties doen actief mee aan de hennepcontainer. In 2018 stond de hennepcontainer onder meer in Den Haag, Sliedrecht en Nieuwegein.

Hennepcontainer Foto: hennepcontainer op de markt in Sliedrecht. Bron: Stedin

Digitalisering

Samen met andere netbeheerders blijft Stedin bezig met innovatie om gevaarlijke situaties door energiediefstal tegen te gaan. Het stroomnet vraagt om slimmer beheer nu elektriciteit steeds vaker lokaal wordt opgewekt en teruggeleverd. De netbeheerders zijn daarom bezig om het net te digitaliseren. Bijkomend voordeel van deze digitalisering is dat energiediefstal vaak sneller en gerichter kan worden opgespoord.