0:02 / 1:00

Zo krijg je nieuwe energie

Wij zijn netbeheerder in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland: een overwegend stedelijke en industriële regio. Wij zorgen ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te wonen, werken en ondernemen. Zo breiden we dit jaar ons net uit zodat meer dan 100 windmolens kunnen draaien, verstevigen ons elektriciteitsnet met meer dan 1.300 kilometer kabels en bouwen we 500 elektriciteitsstations. Allemaal om de energietransitie, de extra woningbouw en bedrijvigheid in ons gebied mogelijk maken. Zo krijg je nieuwe energie!

Stedin monteurs bezig met graafwerkzaamheden

Werken aan nieuwe energie

Waar werken we in uw regio aan nieuwe energie? Bekijk de projecten die we dit jaar uitvoeren.

Stedin monteurs lopen naast elkaar

Vragen over onze energievoorziening

In de 'energievraag van vandaag' geven we antwoord op consumentenvragen over de energievoorziening. Zoals: waarom staan windmolens soms stil als het waait? 

Het maakt uit wanneer je energie gebruikt

Het stroomnet raakt overbelast en daarom hebben we speciaal voor jou de eKlok ontwikkeld. Dit is een digitale energieklok die jou inzicht geeft in de drukte op het stroomnet en helpt op het juiste moment slim stroom te gebruiken.

Wassen als de zon schijnt

Wassen, drogen of je elektrische auto opladen doe je het beste als de zon het hardst schijnt. Zo gaat er minder zonne-energie verloren, belasten we het milieu minder én benutten het net beter. Win-win-win!

Meer over zonwassen

Onze
kernactiviteiten

Wij zijn netbeheerder in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland*. Ook beheren we de energie-infrastructuur in de regio’s Kennemerland, Amstelland en Noordoost-Friesland.

 * Sinds 1 januari 2022 is Stedin ook netbeheerder in de provincie Zeeland. In onderstaande animatie waarin we onze verzorgingsgebieden laten zien, is dat niet zichtbaar.

0:02 / 1:00

Woningen en bedrijven aansluiten op onze netten

Elektriciteit en gas transporteren

Elektriciteit- en gasnetten aanleggen en onderhouden

Plaatsen en onderhouden van (slimme) meters

Aansluit- en meetgegevens beheren voor marktpartijen

Bestrijding van energiediefstal en -fraude

Wat doet een netbeheerder

Een netbeheerder zorgt voor de aanleg en het onderhoud van elektriciteit- en gasnetwerken en de plaatsing van (slimme) meters. Wie uw netbeheerder is, hangt af van uw woonplaats. Stedin is netbeheerder in het grootste deel van de Randstad en in Zeeland.

Wat doet een energieleverancier

Energieleveranciers leveren u gas en/of elektriciteit. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen. Op de website van de Autoriteit Consument & Markt vindt u een overzicht van alle energieleveranciers van elektriciteit en gas in Nederland.


Wat doet een aannemer

Aannemers voeren in opdracht van netbeheerders als Stedin werkzaamheden uit aan het energienetwerk. Stedin werkt samen met verschillende aannemers, waaronder DNWG (onderdeel van Stedin Groep).