U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Aandeel groen gas met 30 procent toegenomen

Rotterdam, 27 januari 2021

Nederland is in 2020 fors meer gebruik gaan maken van groen gas. Het aandeel van deze duurzame variant van aardgas bedroeg vorig jaar 196 miljoen kuub (gelijk aan 1.915 GWh). In 2019 was dat nog 148 miljoen kuub. Een stijging van ruim 30 procent. Groen gas is een oplossing voor het duurzaam verwarmen van woningen. Stedin transporteerde in 2020 14,5 miljoen kuub groen gas door haar netten, ten opzichte van 13,2 miljoen kuub in 2019.

Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt geproduceerd uit organisch restmateriaal zoals slib, GFT-afval en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Na vergisting ontstaat biogas, dat na een aantal bewerkingen (zuiveren, toevoegen van geur) als groen gas kan worden ingevoed op het reguliere gasnet. Consumenten merken geen verschil tussen aardgas en duurzaam groen gas en in huis zijn geen aanpassingen nodig.

Toename producenten

Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit flink. Met de hoeveelheid groen gas die in 2020 in Nederland werd geproduceerd, kunnen 150.000 huishoudens een jaar lang van duurzaam gas worden voorzien (bij een gemiddeld gebruik van 1.300 kuub per jaar). In Nederland zijn nu 57 producenten van groen gas actief. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie, maar ook grote voedselverwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas. In het Stedin-gebied zijn op dit moment acht invoeders van groen gas. 

Groen gas als duurzaam alternatief

Op de totale hoeveelheid gas dat door de netten van Stedin gaat, speelt groen gas een kleine rol. Toch is groen gas ook een van de duurzame alternatieven voor aardgas. Om de CO2-uitstoot in Nederland omlaag te brengen, wordt na 2050 geen aardgas meer gebruikt om woonhuizen te verwarmen of om op te koken. Hiervoor zijn meerdere alternatieven: warmtenetten, all-electric en duurzame gassen als groen gas en waterstof. Het voordeel van groen gas is dat het in het gebruik erg op aardgas lijkt en toch duurzaam is. Consumenten merken geen verschil tussen aardgas en groen gas. 

Meer lezen over duurzame gassen? Lees ons discussiepaper ‘Met duurzame gassen het gasnet verduurzamen’