Al meer dan 10.000 aardgasloze nieuwbouwwoningen in 2019

Rotterdam, 9 oktober 2019

Rotterdam, 9 oktober 2019 –  In de maand september werd bij Stedin een aansluiting aangevraagd voor de tienduizendste gasloze nieuwbouwwoning. Totaal was in het derde kwartaal 92% van alle nieuwbouwwoningen in het verzorgingsgebied van Stedin gasloos. Een nieuw record, want in het tweede kwartaal was dat nog 79%. 

De overheid heeft de ambitie om alle woningen in 2050 van het aardgas af te hebben. Vanaf 1 juli 2018 krijgen bouwers daarom geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Sindsdien is er door gemeenten, ontwikkelaars, bouwers en Stedin hard gewerkt om zoveel mogelijk nieuwbouw zonder aansluiting op het aardgasnet te realiseren. Iedere nieuwe gasloze woning is namelijk al klaar voor de toekomst.  

Tabel aardgasloze woningenTabel: top 10 gemeenten met meeste nieuwbouw 3e kwartaal 2019. Bron: Stedin

 

Van de gemeenten met de meeste nieuwbouw in Stedin-gebied, spanden Delft, Nieuwerkerk aan den IJssel en Sliedrecht de kroon. Alle aangevraagde energie-aansluitingen in het derde kwartaal waren hier gasloos. In absolute aantallen steekt Den Haag er met kop en schouders bovenuit met 687 aardgasloze woningen. Opvallend is dat in de gemeente Vijfherenlanden meer gebouwd wordt dan in Rotterdam en Utrecht. Echter wordt een vijfde van alle nieuwbouw in de nieuwe Utrechts gemeente nog aan gesloten op het gasnet.

Stedin heeft de aangevraagde aansluitingen met aardgas op het energienet per nieuwbouwproject in kaart gebracht. Deze kaart is te bekijken via deze link. 

Woningcorporaties maken werk van gasloze bestaande bouw

Niet alleen nieuwbouw wordt aardgasloos, ook krijgt Stedin aanvragen om bestaande woningen gasloos te maken. Tot en met het derde kwartaal kwamen er bij Stedin 4088 aanvragen binnen om een woning van het gas af te halen. Gemiddeld 250 per maand. De meerderheid hiervan wordt aangevraagd door individuele klanten. In 41% van de gevallen werd verzocht om in een keer tien of meer huizen van het gas af te halen. Dit betreft voornamelijk woningcorporaties die bij renovaties een hele serie woningen direct gasloos en toekomst klaar maken.