U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Een op tien nieuwbouwwoningen nog steeds op aardgas

Rotterdam, 14 juli 2020

In Stedin-gebied werd in het tweede kwartaal van 2020 bij één op de tien woningen een vergunning aangevraagd voor een aardgasaansluiting. Dat waren 657 van de 5931 woningen (11%). Stedin ziet dit als een gemiste kans. Al deze woningen moeten voor 2050 ook weer van het aardgas af.

Vanwege de CO2 uitstoot van aardgasverbranding is het sinds juli 2018 juridisch toegestaan om huizen niet meer op aardgas aan te sluiten. Woningen waar vóór juli 2018 een vergunning voor aardgas is verleend mogen echter nog met aardgas opgeleverd worden. Stedin heeft zich sindsdien samen met gemeenten hard gemaakt om er bij ontwikkelaars op aan te dringen om woningen desondanks aardgasvrij op te leveren. De meeste ontwikkelaars gaven hier gehoor aan. Toch is er dit kwartaal 657 keer een aanvraag gedaan voor een aardgasaansluiting.

“De trend naar aardgasvrije nieuwbouw zet gestaag door“, aldus David Peters, Chief Transition Officer van Stedin. “In 2019 werden vier op de vijf nieuwbouwwoningen aardgasvrij opgeleverd. Maar die 11% mét aardgas van het afgelopen kwartaal zie ik toch als gemiste kans. Deze woningen moeten namelijk vóór 2050 ook weer omgebouwd worden en we zien bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving hoe complex dat is”. 
 
Wil je meer weten over de geschiedenis van aardgasvrije nieuwbouw, bekijk dan onze eerdere LinkedIn-post.