U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Elektriciteitsnet Stedin als open data beschikbaar

Rotterdam, 21 november 2019

Rotterdam, 21 november - Stedin en de andere regionale netbeheerders bieden de ligging van hun elektriciteitsnet aan als open data op hun websites. Door deze gegevens openbaar te maken helpen netbeheerders partijen om keuzes te maken voor de realisatie van bijvoorbeeld zonneparken of nieuwbouwwijken. Op deze manier kunnen partijen in de oriëntatiefase van projecten sneller stappen zetten.

In de open data zijn naast de ligging van de elektriciteitskabels, ook het spanningsniveau en de transformatorstations terug te vinden. De netbeheerders bieden de data allemaal op een uniforme wijze aan. Gebruikers kunnen deze data daardoor gebruiken zonder daarbij afhankelijk te zijn van onderliggende verzorgingsgebieden. Stedin biedt sinds 2017 al de laagspanningsnetten aan als open data, dat breiden we nu verder uit. 

Stedin stelt de open data op twee verschillende manieren beschikbaar. Via een online kaart of door een SHP-bestand in een kaartprogramma te importeren. Andere open data die Stedin aanbiedt zijn het standaard energiejaarverbruik in Stedin-gebied, de grootschalige aanbieding van slimme meters en gasvervangingsdata. Alle open data van Stedin is te vinden op www.stedin.net/zakelijk/open-data