U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Eneco levert Stedin 400 miljoen kilowattuur aan Hollandse windenergie

Rotterdam, 25 juli 2018

Netbeheerder Stedin en energieleverancier Eneco hebben een overeenkomst getekend voor 400 miljoen kilowattuur per jaar aan Hollandse windenergie. De overeenkomst gaat in per 1 januari 2021 voor een periode van 10 jaar. Stedin gebruikt deze groene stroom voor een deel van het netverlies. Momenteel vergroent de netbeheerder ingekochte stroom voor het netverlies met Garanties van Oorsprong (GvO’s). Omdat de groene stroom van Eneco volledig afkomstig zal zijn van nieuwe energiebronnen investeert Stedin met deze overeenkomst in de verduurzaming van het Nederlandse energielandschap. Stedin is de eerste Nederlandse netbeheerder die zo’n langdurig contract voor additionele duurzame energie aangaat.

Netverlies

Netverlies is kortweg de elektriciteitsrekening van de netbeheerder. Bij het transport van stroom van A naar B gaat altijd stroom verloren. 90% komt door warmteverlies en de rest door andere factoren, zoals energiediefstal. Stedin heeft in haar verzorgingsgebied (Zuid-Holland, Utrecht) jaarlijks een netverlies van een miljard kilowattuur (1 TWh). Dat is net zoveel als het energieverbruik van heel Rotterdam in een jaar. Door de overeenkomst met Eneco voorkomt Stedin een CO2-uitstoot van ruim 500 kiloton per jaar.

Bij Stedin willen we binnen onze eigen bedrijfsvoering de CO2-uitstoot fors omlaag brengen. 
Judith Koole, Chief Operating Officer

 
Judith Koole, Chief Operating Officer van Stedin, is trots op de overeenkomst. ,,Als publiek bedrijf vind ik het belangrijk dat we het goede voorbeeld geven voor een duurzamer Nederland. We zijn veel bezig met de verduurzaming van het energienet, maar we moeten ook binnen onze eigen bedrijfsvoering de CO2-uitstoot fors omlaag brengen. Het is dan extra mooi als je via dit contract ook nog een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van windenergie in Nederland’’.

Ook Hans Peters, Chief Customer Officer van Eneco Groep, is erg blij met deze langjarige overeenkomst. ,,Stedin en Eneco delen de ambitie om Nederland duurzamer te maken en met deze overeenkomst maken we dat concreet. Doordat Stedin de komende 10 jaar duurzame windenergie zal afnemen zijn wij in staat te investeren in de ontwikkeling van nieuwe bronnen. We kijken erg uit naar de samenwerking.’’ 

Eneco windpark Delfzijl Noord Windpark Delfzijl Noord van Eneco. FOTO: Eneco

Tweede uitvraag aan windenergie

Het contract met Eneco is niet tot stand gekomen via een aanbesteding. Voor netbeheerders is hiervoor een uitzondering gemaakt in de Aanbestedingswet. De Elektriciteitswet schrijft echter wel een marktconforme, niet-discriminatoire en transparante procedure voor. Stedin heeft deze procedure opgeknipt in twee delen. Naast Eneco gaat Stedin op korte termijn op zoek naar een andere partij die ook nog eens 400 miljoen kilowattuur aan Hollandse windenergie kan leveren.