Energieopslag en elektrisch rijden komen samen in snellaadstation A2 Haarrijn

Onbekend, 9 mei 2016

Stichtse Vecht, 10 mei 2016 – Altijd elektrisch snelladen zonder grote netinvesteringen. Dat is de uitdaging die exploitant MisterGreen, netbeheerder Stedin en energiedienstverlener Alfen aangaan met het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Het snellaadstation is deze maand uitgebreid met een groot batterij opslagsysteem. Hiermee kan duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen opgeslagen worden voor later gebruik. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt.


Het snellaadstation met accusysteem langs de A2 bij Breukelen

Elektrisch rijden heeft de toekomst en daarom groeit het wagenpark snel in Nederland. Meestal worden elektrische auto’s tijdens de nachturen of op het werk opgeladen. Snelladen is echter een must als tijdens een lange rit de accu’s leeg raken. Hiervoor zijn krachtige laadpunten nodig bij tankstations langs de snelweg. MisterGreen heeft onder de naam Fast Charging Network langs de A-wegen vijftien snellaadstations. Daarmee kunnen de meeste elektrische auto's in tien minuten weer circa vijftig kilometer rijbereik bijladen.

Explosieve groei elektrische auto’s vraagt om flexibel energienet

In Nederland rijden nu al circa 100.000 (semi-)elektrische auto’s, een aantal dat in hoog tempo verder gaat toenemen. Het opladen van deze auto’s vergt veel van het elektriciteitsnet. Om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, zijn nieuwe energiesystemen nodig. Zoals Vehicle-to-Grid waarbij de auto zélf als opslag fungeert, maar ook batterijsystemen. Die kunnen pieken en dalen in vraag en aanbod van energie opvangen nabij oplaadpunten.

Om minder energie van het net te vragen, heeft ook duurzaam opgewekte energie uit zon een belangrijke rol bij snellaadstation Haarrijn. Naast een aansluiting op het energienet wekt het station langs de A2 ook zelf elektriciteit op. Boven de laadpunten staat een grote overkapping met daarop zonnepanelen. Deze voeden een grote batterij waaruit de elektrische rijder kan putten. Als deze centrale buffer onvoldoende voorraad heeft, wordt overgeschakeld op levering via het reguliere energienet van Stedin. 

Initiatiefnemer en directeur Mark Schreurs van MisterGreen: ,,Het is belangrijk dat er altijd energie is om op te laden. Ook als de zon niet schijnt, als er in de toekomst veel tegelijk geladen wordt of als er beperkte capaciteit op het huidige energienet is. Met de inzet van zowel de zonnepanelen als batterij is de beschikbaarheid van onze snellaadpunten optimaal.’’

Opslag in Energy Storage batterijsysteemvan Alfen

Voor het elektrisch snellaadstation Haarrijn levert Alfen een Energy Storage System. Voor het project is een ‘superbatterij’ van in totaal 51 batterijen (90kWh) gebouwd.  Deze batterijen zijn zogenoemde ‘second life batterijen’: stroombronnen die al in eerdere projecten zijn gebruikt. ,,Wij zijn continu bezig met energieoplossingen van de toekomst. We beschouwen het dan ook als onze verantwoordelijkheid om onze kennis en innovatieve kracht te delen met partners,  zoals nu met dit snellaadstation’’, zegt Marco Roeleveld, directeur van Alfen.

Door voortdurende monitoring van pieken en dalen, de inzet van opslag en het zelf opwekken van elektriciteit uit zon, voorkomt het energiesysteem hoge investeringen door Stedin in het net. ,,De snelladers vragen een dusdanig vermogen dat Stedin hier goed naar moet kijken. En omdat dit om afgelegen locaties gaat, vergt dit soms een forse investering van onze kant en een grote belasting van het net. Met flexibiliteit door opslag in batterijen of Vehicle-to-Grid kan dit worden voorkomen”, aldus David Peters, directeur strategie van Stedin.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.