U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Hennepcontainer van Stedin in trek bij gemeenten

Rotterdam, 9 maart 2020

Netbeheerder Stedin merkt dat gemeenten steeds meer werk maken van de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit. Zo is de ‘hennepcontainer’ van Stedin erg populair. In 2019 vroegen gemeenten 39 keer aan Stedin om met de container langs te komen om hun bewoners voor te lichten en te waarschuwen voor de gevaren van hennepkwekrijen. In een hennepkwekerij wordt geknoeid met elektriciteit en door diefstal van grote hoeveelheden stroom is het risico op brand groot. 

In de hennepcontainer is een levensechte hennepkwekerij nagebouwd. Hierin kunnen bewoners kennismaken met de wereld van de hennepteelt en de gevaren ervan. In de container leggen medewerkers van Stedin, politie en gemeenten uit hoe ze een hennepkwekerij kunnen ontdekken en wat ze vervolgens moeten doen. In 2019 was de hennepcontainer zeven keer te zien in Rotterdam onder meer op de Wereldhavendagen.

Hennepcontainer StedinBewoners krijgen uitleg over de gevaren van een hennepkwekerij in de hennepcontainer. FOTO: Stedin.

Aanpak ondermijnende criminaliteit

Bij drugscriminaliteit raken de onder- en bovenwereld steeds vaker met elkaar verweven. Dit wordt ‘ondermijning’ genoemd. Steeds meer burgemeesters maken van de aanpak van de ondermijning een speerpunt in hun beleid. Er wordt meer capaciteit beschikbaar gemaakt bij gemeenteambtenaren en gemeenten starten voorlichtingscampagnes om hun bewoners weerbaarder te maken. Met de hennepcontainer draagt Stedin op onze manier daar een steentje aan bij.

652 hennepkwekerijen opgerold

Met politie en gemeenten stopte Stedin vorig jaar totaal 652 illegale hennepkwekerijen waarbij stroom werd gestolen. In het jaar daarvoor waren dat er 630. Het is voor het eerst sinds een paar jaar dat het aantal opgerolde hennepkwekerijen hoger is dan het jaar ervoor. Samen stalen de kwekerijen voor 31,8 miljoen kilowattuur aan stroom. Dit is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 9.000 huishoudens.

Stedin denkt dat er nog veel meer hennepkwekerijen in haar gebied zitten. Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners, maar het aantal tips loopt langzaam terug. De reden hiervoor is niet bekend. Stedin vermoedt dat bewoners minder meldingsbereid zijn omdat ze de gevaren van een kwekerij niet kennen. Ook weten criminelen steeds beter kwekerijen te verstoppen. 

Vermoedens van hennepkwekerij? Geef het door!

Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via www.stedin.net. Je kunt een hennepkwekerij herkennen aan:

  • sterke hennepgeur;
  • illegale aanpassingen van de huisaansluitkast in de meterkast;
  • Constant zoemend of ronkend geluid;
  • beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan;
  • verdachte activiteit in de nacht; heen en weer lopen met vuilniszakken.