U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

In 2019 vier van de vijf nieuwbouwhuizen zonder aardgas gebouwd

Rotterdam, 21 januari 2020

Het verstoken van aardgas voor de verwarming van woningen zorgt in Nederland voor een flink aandeel van de totale CO2-uitstoot. Aangezien we in Nederland in 2050 onze CO2 uitstoot met 95% t.o.v. 1990 willen hebben verminderd, leggen netbeheerders bij voorkeur nu al bij nieuwbouw geen nieuw aardgasnet meer aan. 

Sinds juli 2018 worden er geen vergunningen meer uitgegeven voor nieuwbouwprojecten met aardgas. Maar nieuwbouwprojecten waar voor juli 2018 een vergunning is aangevraagd mogen echter mét aardgas gerealiseerd worden. Stedin heeft zich met gemeenten hard gemaakt om ontwikkelaars te overtuigen toch zonder aardgas te bouwen. Mede hierdoor werden in 2019 al vier van de vijf huizen – 79% om exact te zijn – zonder aardgas gebouwd.

David Peters, CTO Stedin, is tevreden met dit percentage: “Begin dit jaar legden wij de lat hoog voor onszelf met vier van de vijf woningen en dit is gelukt. Een prestatie waar gemeenten, ontwikkelaars en mijn collega’s met recht trots op mogen zijn”. Stedin verwacht dat het aantal nieuwbouwhuizen dat zonder aardgas wordt gebouwd in 2020 verder kruipt richting de 100%. Hieronder de top 10 gemeenten.

Overizicht van gemeenten met aardgasvrije nieuwbouw