Netbeheerder Stedin roept Nederlanders op om te wassen als de zon schijnt

Rotterdam , 19 juni 2023

Netbeheerder Stedin start deze week de campagne ‘Zonwassen’. Want als mensen elektriciteit gebruiken met het ritme van de natuur (dus als de zon schijnt) blijft het stroomnet beter in balans. Nederland telt ruim 2 miljoen huishoudens met zonnepanelen en behoort daarmee tot de Europese kopgroep als het gaat om het opwekken van zonne-energie. Dat is goed nieuws; als de zon schijnt wekken we met elkaar heel veel duurzame energie op. Als deze energie echter niet direct wordt gebruikt, ook als de energie wel is teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, gaat deze voor een groot deel verloren. Zonne-energie wordt namelijk beperkt opgeslagen. Bovendien kan de piekbelasting storingen veroorzaken. 

Zonnerette: wasserette op zonne-energie

Uit onderzoek  van Stedin blijkt dat meer dan 90% van de mensen zonder zonnepanelen niet weet dat ook zij gebruik kunnen maken van zonne-energie op het moment dat het wordt opgewekt door anderen. Zo wassen ze schoner en helpen ze piekbelasting en mogelijke storingen te voorkomen. Piekbelasting ontstaat wanneer er onbalans is tussen de afname en de opwek van stroom. Om de campagne te lanceren en kracht bij te zetten, opent Stedin op woensdag 21 juni in Rotterdam de ‘Zonnerette’, een pop-up wasserette waar mensen gratis hun was kunnen doen, zolang er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Via het online platform zonwassen.nl geeft de netbeheerder meer informatie om energie te gebruiken wanneer het volop beschikbaar is en staat een wasweerbericht met vooruitzichten over zonneschijn. 

Onwetendheid over gebruiksmoment

Dat stroom ’s avonds of ’s nachts per definitie goedkoper is, is een misverstand. Toch denkt een derde van de Nederlanders nog dat dit nog zo is. Zonwassen is voor mensen zonder zonnepanelen niet per se goedkoper, maar draagt wel bij aan gebruik van duurzaam opgewekte energie én aan het voorkomen van storingen door piekbelasting. Uit het onderzoek blijkt overigens dat ook mensen mét zonnepanelen niet altijd weten hoe het zit; de helft van hen weet niet dat het uitmaakt wanneer je de opgewekte energie gebruikt. De campagne ‘Zonwassen’ van Stedin is bedoeld om zowel mensen mét als zonder zonnepanelen voor te lichten over het gebruik van veel verbruikende elektrische apparaten op momenten dat de zon volop schijnt. 

Stroomgebruik met ritme van de natuur

Het steeds drukkere stroomnet levert meer problemen op, waaronder wachtlijsten voor bedrijven om aangesloten te worden op het stroomnet en het risico op meer en langere storingen vanwege piekbelasting. Stedin pleit er daarom voor dat we ons energiegebruik beter afstemmen op het ritme van de natuur. Zo worden de beschikbaarheid en het gebruik van stroom meer in balans gebracht. David Peters, Chief Transition Officer (CTO) bij Stedin, licht toe: "We zijn jaren gewend geweest om ‘s avonds laat of ‘s nachts elektriciteit met daltarief te gebruiken voor apparaten die veel stroom nodig hebben. Met duurzaam opgewekte stroom via zonnepanelen of windmolens is dat juist niet meer van toepassing. Deze energie kunnen we beter gebruiken op de momenten dat die volop beschikbaar is. Het ritme van de natuur helpt hierbij."

Zonwassen als metafoor

David Peters legt verder uit: "Als gevolg van de energietransitie gaan steeds meer mensen zelf elektriciteit opwekken en ook meer elektriciteit verbruiken. Denk hierbij aan elektrische auto’s, warmtepompen en elektrische kookplaten. Duurzame energie wordt steeds meer lokaal opgewekt. Dit betekent dat mensen hun zelf opgewekte energie ook efficiënter moeten gaan gebruiken. Dat is een belangrijk aspect van de energietransitie, waar iedereen een bijdrage aan kan leveren. Daarnaast werken wij als netbeheerder voortdurend aan het onderhouden en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Met de voorlichtingscampagne en de Zonnerette leggen we aan de hand van de metafoor ‘zonwassen’ uit dat je duurzaam opgewekte energie het beste direct kunt gebruiken."

De Zonnerette staat van woensdag 21 juni tot en met vrijdag 23 juni op het Eendrachtsplein in Rotterdam. De allereerste wasjes die er op zonne-energie worden gewassen zijn van meteorologist/weerpresentatrice Amara Onwuka en Stedin CTO David Peters. 

Opvallende uitkomsten van het onderzoek van Stedin op een rijtje

Over mensen mét zonnepanelen (43% van de ondervraagden):

  • De helft denkt dat het niet uitmaakt wanneer je de opgewekte energie gebruikt. Dat komt vooral omdat ze het kunnen terug leveren aan het net. 
  • Nagenoeg de meeste ondervraagden noemden geldbesparing de belangrijkste reden voor de aanschaf van zonnepanelen (93%). 
  • Slechts 15% van de mensen heeft zonnepanelen aangeschaft om minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen/duurzame energie te gebruiken.
  • 4 op de 10 mensen met zonnepanelen gebruiken geen apparaten met een hoog energieverbruik als de zonne-energie wordt opgewekt.

Over mensen zónder zonnepanelen (57% van de ondervraagden):

  • Slechts 7% gebruikt elektrische apparaten overdag omdat ze dan mogelijk zonne-energie van anderen gebruiken. Alle overige 93% doet dit (nog) niet. 

In het algemeen (mensen mét en zonder zonnepanelen):

  • 1/3 van alle ondervraagden gaat er onterecht vanuit dat de energie ’s avonds/’s nachts per definitie goedkoper is. 
  • Meer dan de helft van alle mensen weet niet dat als je geen zonnepanelen hebt, je overdag toch mogelijk zonne-energie gebruikt.
  • 69% van de mensen weet niet dat zonne-energie die wordt terug geleverd aan het net maar niet direct gebruikt wordt, verloren gaat en dus niet wordt opgeslagen om later te kunnen gebruiken.
  • Meer dan 30% van de ondervraagden is bereid energie te gaan gebruiken als de zon schijnt, mits daar een financieel voordeel aan zit.
  • Veel ondervraagden gaven aan iets geleerd te hebben van de vragenlijst. 

Lees meer over zonwassen en de Zonnerette op www.zonwassen.nl.