U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Netbeheerders presenteren 'sneak preview' van toekomstig energiesysteem

Rotterdam, 26 maart 2021

De landelijke en regionale netbeheerders hebben vandaag gezamenlijk een eerste inzage gegeven in een plan voor de toekomstbestendige energie-infrastructuur, die sterk bijdraagt om de doelstellingen naar een CO2-vrije industrie te halen. Gasunie, TenneT en Stedin (namens de regionale netbeheerders) presenteerden de schets tijdens de nationale Industrie-en Energietop, waarbij de industrie plannen voor verduurzaming voor de komende jaren uit de doeken deed en besprak met overheden, universiteiten, de vakbeweging en vele andere partijen.

De netbeheerders, vertegenwoordigd door Manon van der Beek (TenneT), Han Fennema (Gasunie) en Marc van der Linden (Stedin) toonden tijdens de top een sneak preview van de Integrale Infrastructuurverkenning 2030/2050, die de landelijke en regionale netbeheerders in april presenteren. Marc van der Linden: ‘Wijlen Hans de Boer zei tegen me: "Infrastructuur structureert!", en dat is ook zo! Infrastructuur zorgt voor groei en welvaart rond treinen, metro’s, snelwegen en denk aan telecommunicatie in deze coronatijd. Je moet durven om een progressieve infrastructuuragenda aan Nederland voor te leggen.' Han Fennema: 'We laten hiermee als netbedrijven zien dat we gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen door voorinvesteringen te willen doen. We doen dit voor de gebruikers, onze klanten.' Manon van Beek, TenneT, wees er tijdens de top op dat het ‘kip-of-ei patroon’ doorbroken moet worden. ‘Soms bekruipt me het gevoel dat de industrie en de netbeheerders aan het daten zijn. We kijken elkaar weliswaar diep in de ogen, maar wie zet de eerste stap? We willen en kunnen niet wachten. En dat hoeft ook niet.’ De presentatie van de netbeheerders is te bekijken op de website van Netbeheer Nederland

Aanbod aan Nederland

Tijdens de top overhandigde de industrie een Aanbod aan Nederland aan de Rijksoverheid, met het oog op de formatie. In het aanbod maakt de industrie duidelijk dat zij graag de producten en grondstoffen maakt die Nederland nodig heeft om een goed en gezond leven te leiden. ‘We staan voor miljardeninvesteringen. Door juist nu gezamenlijk met een nieuw kabinet robuuste doelen te stellen en voorspelbare condities over kabinetsperiodes heen af te spreken krijgen bedrijven de duidelijkheid die nodig is om dergelijke projecten succesvol te kunnen maken. Wij zijn ervan overtuigd dat we als industrie zo bij kunnen dragen aan groene investeringen en echte brede welvaart. ‘De komende jaren moeten daarbij de basis leggen voor een succesvolle transitie richting 2030 en 2050’, aldus de briefschrijvers.

Het aanbod van de industrie is te lezen op de website van Netbeheer Nederland.