U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Nieuwe dienst biedt gratis data aan over actuele energieonderbrekingen

Rotterdam, 16 april 2019

De drie grootste netbeheerders van Nederland, waaronder Stedin, zijn een nieuwe dienst begonnen waarmee realtime inzicht wordt gegeven in actuele energieonderbrekingen. Op het nieuwe platform energieonderbrekingen.nl worden alle storingen van de netbeheerders inzichtelijk gemaakt.

De dienst is ontwikkeld om bedrijven die afhankelijk zijn van energie voor hun producten en diensten te helpen bij het sneller geven van inzicht in actuele storingen. Telecombedrijven en kabelbedrijven krijgen bijvoorbeeld bij regionale stroomonderbrekingen direct veel vragen van hun klanten over het uitvallen van internet of telefoon. Door de nieuwe service kunnen deze bedrijven hun klanten dan direct voorzien van de oorzaak van het uitvallen van bijvoorbeeld hun diensten en hoeven geen monteur op pad te sturen. 

Actuele energieonderbrekingen inzichtelijk

Het nieuwe platform is door Enexis Netbeheer, Liander en Stedin samen met TNO en  app-ontwikkelaar YAZULA ontwikkeld. De actuele (realtime) gegevens over gas- en stroomstoringen van deze netbeheerders is hierin gebundeld opgenomen en is gratis toegankelijk. Daarmee wordt de data van 90 procent van het Nederlandse energienet ontsloten. YAZULA heeft de data uit de dienst ook in zijn omgevingsapp beschikbaar gemaakt. Deze app wordt onder meer door overheden gebruikt om berichten over calamiteiten en waarschuwingen in een bepaalde regio te delen.

Ook geplande werkzaamheden zichtbaar

Naast storingen zijn ook de gegevens van zogenaamde geplande onderbrekingen van Liander en Stedin opgenomen: dat zijn vooraf geplande onderbrekingen die nodig zijn om veilig aan het energienet te kunnen werken. De gegevens van Enexis Netbeheer van geplande onderbrekingen volgen later. Er lopen daarnaast gesprekken met de branchevereniging Netbeheer Nederland (NBNL) om de overige netbeheerders op termijn ook aan te sluiten.