U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Nieuwe hoogspanningstransformator voor Merwedehaven Dordrecht

Dordrecht, 27 september 2017

In de Merwedehaven van Dordrecht is vandaag een nieuwe hoogspanningstransformator van Stedin aangekomen. De transformator is met een boot vanuit de fabriek in het Belgische Mechelen aangevoerd en daarna met een vrachtwagen naar zijn nieuwe plek bij de Veerplaat gereden. Het megatransport van het 90-ton wegende en 5 meter hoge gevaarte trok de nodige bekijks. De nieuwe transformator is nodig voor de uitbreiding en modernisering van het elektriciteitsnet in Dordrecht en Zwijndrecht. 

Op dit moment staan er al twee hoogspanningstransformatoren in de Merwedehaven. De transformatoren zetten 150.000 Volt van het landelijke energienet van netbeheerder TenneT om in 50.000 Volt. Daarna wordt de stroom door Stedin verder getransporteerd naar andere verdeelstations in o.a. Dordrecht en Zwijndrecht. Deze verdelen de stroom verder over de straten zodat het uiteindelijk in de meterkast terecht komt. 

Hoogspanningstranformator wordt op de kant gehesen De 90-ton wegende hoogspanningstransformator wordt in de Merwedehaven op de kant gehesen. FOTO: Buro JP

Uitbreiding en modernisering elektriciteitsnet

Met de uitbreiding van een derde transformator wordt het elektriciteitsnet klaar gemaakt voor de toekomst. ,,Een nieuwe hoogspanningstransformator op z’n plek zetten is geen alledaagse klus en best een bijzonder moment’’, zegt Judith Koole, Chief Operational Officer van netbeheerder Stedin. ,,Dat doen we niet zonder reden. De Merwedehaven is een belangrijk energieknooppunt in de regio. Door de extra transformator is er straks meer capaciteit in het elektriciteitsnet beschikbaar wanneer bedrijven en consumenten meer elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor elektrisch vervoer.” 

 

Een nieuwe hoogspanningstransformator op z’n plek zetten is geen alledaagse klus en best een bijzonder moment.
Chief Operational Officer Judith Koole

 

De komende periode gaan hoogspanningsspecialisten van Joulz Energy Solutions de nieuwe transformator installeren, zodat hij eind dit jaar in gebruik kan worden genomen. Stedin investeert 31 miljoen euro in de modernisering van het elektriciteitsnet van Dordrecht en Zwijndrecht. Vorig jaar is ook een nieuw verdeelstation aan de Dordtse Oranjelaan opgeleverd. Verder legt Stedin nieuwe verbinding met hoogspanningskabels onder de Merwede aan, tussen Zwijndrecht en Dordrecht. Ook het verdeelstation in de Zwijndrechtse wijk Walburg wordt op dit moment gemoderniseerd. De hele operatie moet in 2020 klaar zijn.

Over Stedin

Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.