Nieuwe tarieven netbeheerder Stedin voor 2024

Rotterdam, 30 november 2023

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op 30 november de netbeheertarieven voor Stedin vastgesteld. Een huishouden met een gas- en elektriciteitsaansluiting betaalt volgend jaar bij Stedin € 650,34. Dat is een verhoging van € 7,40 per maand. De stijging komt hoofdzakelijk door de gestegen kosten van het Nederlandse hoogspanningsnet.

De tarieven van netbeheerders zijn wettelijk gereguleerd. Toezichthouder ACM stelt vast hoeveel elke netbeheerder voor zijn diensten bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen. Die kosten zijn een onderdeel van de energierekening. Ook de netbeheertarieven van zakelijke klanten en grootverbruikers van energie stijgen. De mate van de stijging is afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het verbruik.

Elektrificatie

De elektrificatie van woningen, vervoer en industrie leidt in de toekomst tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Het aantal zonnepanelen neemt al explosief toe, er komen steeds meer laadpalen om auto's op te laden en warmtepompen om woningen te verwarmen. Om het toenemende transport van elektriciteit aan te kunnen moet het elektriciteitsnet verzwaard én uitgebreid worden.

De netbeheerders investeren daarom meer dan ooit en deze investeringen nemen de komende jaren verder toe. Netbeheerders investeren tot en met 2030 gezamenlijk zo’n € 60 miljard om het energiesysteem toekomstbestendig te maken. Deze investeringen verdienen de netbeheerders terug via de tarieven die bij de klanten in rekening worden gebracht.

Gestegen kosten

Naast de toegenomen investeringen ziet Stedin nog twee andere ontwikkelingen waardoor tarieven stijgen. Op de eerste plaats gaan de inkoopkosten van landelijk netbeheerder Tennet omhoog. Tennet brengt deze onder andere in rekening bij regionale netbeheerders waardoor ook hun kosten stijgen. Daarnaast corrigeert de ACM de tarieven omdat in 2022 en 2023 voor regionale netbeheerders te lage tarieven zijn bepaald.

Overzichten met alle aansluit- en transporttarieven elektriciteit en gas voor 2024 staan op de website van Stedin.