U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Ook Den Haag kiest voor aardgasvrij

Rotterdam, 6 februari 2018

Afgelopen week vond de Haagse Energietop plaats. Op deze energietop zetten zestien organisaties hun handtekening onder het voornemen om Den Haag te verduurzamen. Energieproducenten, netbeheerders, woningcorporaties, grote VVE’s, bewonersorganisaties en de gemeente Den Haag gaan samen aan de slag om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van aardgas. Namens Stedin tekende Chief Transition Officer David Peters. 

Een van de onderdelen van de plannen is dat de gemeente in 2040 niet meer afhankelijk wil zijn van aardgas voor de verwarming van gebouwen. Daarom wil Stedin nu gaan kijken waar het aardgas er definitief uit kan. Peters: “In de wijken Mariahoeve en Zuid-West bijvoorbeeld moeten we binnen vijf jaar de gasleidingen vervangen. Laten we dan nu met de gemeente en de overige partijen kijken hoe we kunnen kiezen voor een alternatief voor aardgas”. 

Die gasvervangingsopgave is voor Stedin echter niet leidend. “Ook wanneer bewoners uit zichzelf het gasnet uit de wijk willen hebben, dan willen wij als Stedin hen hierbij helpen. Want wat mij opvalt is dat er in Den Haag veel bewonersinitiatieven zijn. En dat de gemeente bewonersparticipatie ook actief ondersteunt en er de ruimte voor biedt. Wij werken hier ook graag aan mee”. 

De gemeente Den Haag ondersteunt bewonersinitiatieven actief. Wij werken als Stedin hier ook graag aan mee”.
David Peters, Chief Transition Officer


Namens de gemeente ondertekende Joris Wijsmuller, wethouder Duurzaamheid. Hij benadrukt het belang van samenwerking: ‘De opgave om alle gebouwen in Den Haag voor 2040 van duurzame energie te voorzien is enorm. Alleen wanneer we samen alles op alles zetten, kunnen we deze klus klaren. Vandaar dat ik zo blij ben dat we met zo veel en met zulke diverse partijen samen gaan werken om dit voor elkaar te krijgen. Een mooi voorbeeld van Haagse Krach!’ 

Ondertekenende partijen Haagse energietopHet samenwerkingsverband bestaat uit: Gemeente Den Haag, Alliander DGO, Dunea, Stichting Duurzaam Den Haag, Eneco, Engie, Haag Wonen, HAL, Rijksvastgoedbedrijf, Staedion, Stedin, Uniper, Vestia, Vogelwijk Energie(k), Warm in de wijk, World Startup Factory.