U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Oplossing voor groeipijn elektriciteitsnet Goeree-Overflakkee tijdelijk niet mogelijk

Middelharnis, 8 juli 2021

Op een deel van het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt. Stedin heeft al miljoenen euro’s geïnvesteerd, maar het aanbod aan duurzame stroom van windmolens en zonnepanelen groeit harder dan het net uit te breiden is. Er is dus zogenaamde ‘groeipijn’ ontstaan. Een onafhankelijk adviesbureau zocht uit of het mogelijk is op korte termijn deze groeipijn te verlichten, maar dat blijkt niet het geval. Op de langere termijn gebeurt dit wel: Stedin breidt het net op het eiland uit met nieuwe transformatoren, zodat er eind 2023 weer voldoende capaciteit is.  

De groeipijn ontstaat omdat zonnepanelen door Subsidie Duurzame Energie (SDE) van de Rijksoverheid erg in trek zijn bij bedrijven. Die investeren door veel zonnepanelen te leggen op daken van stallen en loodsen. Deze projecten moeten worden aangesloten op het ‘middenspanningsnet’ van Stedin. Ondanks de vele investeringen van Stedin is voor een deel van dit middenspanningsnet de maximale capaciteit bereikt. Om het probleem structureel op te lossen, plaatst Stedin twee extra transformatoren in het verdeelstation bij Middelharnis. Deze klus is naar verwachting eind 2023 gereed. 

Ruim 100 miljoen euro geïnvesteerd

Duurzame elektriciteit helpt de CO2-uitstoot van Nederland verder omlaag te brengen. Er staat voor een productievermogen van 243 megawatt aan zonnepanelen en windmolens op Goeree-Overflakkee, maar slechts 5% van de opgewekte elektriciteit wordt op het Zuid-Hollandse eiland gebruikt. De rest wordt van het eiland getransporteerd. Voor het transporteren van al die duurzame elektriciteit is veel extra capaciteit nodig op het elektriciteitsnet. Stedin investeerde daarom de afgelopen tien jaar al ruim 100 miljoen euro in het elektriciteitsnet op het eiland, door het klaar te maken voor de groei van duurzaam opgewekte elektriciteit. 

Geen gevolgen voor consumenten en grote zonneparken

Het capaciteitsprobleem geldt alleen voor nieuwe aanvragen met betrekking tot aansluitingen op het middenspanningsnet. Het heeft geen gevolgen voor consumenten, zij zijn aangesloten op het laagspanningsnet en kunnen zodoende gewoon doorgaan met het plaatsen van zonnepanelen op hun huizen. En ook voor eventuele nieuwe, grote wind- of zonneparken is dit geen belemmering want deze worden rechtstreeks aangesloten op het hoogspanningsnet. In de regionale energiestrategie (RES) van Goeree-Overflakkee is de afspraak opgenomen dat er in 2030 plek is voor 407 megawatt aan wind- en zonne-energie op het eiland. Ook deze plannen komen niet in gevaar nu een deel van het middenspanningsnet tijdelijk vol is. 

Meer informatie

Meer informatie over de situatie in regio Middelharnis en het rapport van het adviesbureau is te vinden op www.stedin.net/middelharnis.