U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Precariobelasting laat tarieven van Stedin in 2018 verder stijgen

Onbekend, 20 december 2017

Rotterdam, 20 december 2017 – De ruim 2 miljoen klanten van netbeheerder Stedin krijgen volgend jaar te maken met een stijging van de transportkosten op de energierekening. In het verzorgingsgebied van Stedin gaat een gemiddeld huishouden 19,56 euro meer betalen dan vorig jaar. Belangrijkste reden voor de stijging is de precariobelasting die gemeenten op de elektriciteitskabels en gasleidingen van Stedin heffen. Het netwerktarief voor elektriciteit stijgt daardoor volgend jaar met 4,6 procent. Het gastarief stijgt met 7,9 procent. Zonder precario waren de tarieven hooguit een procent gestegen. De tarieven van Stedin zijn door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) goedgekeurd.

Precariobelasting gestegen naar 61,5 miljoen euro

Het invoeren van precario op kabels en leidingen is sinds vorig jaar niet meer toegestaan. Vlak voor deze datum hebben tientallen gemeenten deze belastingmaatregel toch nog ingevoerd. Het aantal precario heffende gemeenten is in Stedin-gebied bijna verdubbeld van 30 naar 58 gemeenten. Hierdoor stegen de kosten van Stedin aan precario van 36,6 miljoen euro naar 61,5 miljoen euro. Een huishouden betaalt ruim 30 euro per jaar via de energierekening aan gemeentelijke precariobelasting,

 

Zonder precario waren de transporttarieven slechts een procent gestegen.
Gerard Vesseur, CFO Stedin Groep

 

,,De kosten lopen door de gemeentelijke heffingen onnodig op, terwijl het energienetwerk er niets beter van wordt. Zonder precario waren de transporttarieven slechts een procent gestegen,” zegt CFO Gerard Vesseur van Stedin Groep. Hoewel het invoeren van precario op kabels en leidingen inmiddels is geschrapt geldt er wel een overgangsregeling voor gemeenten die al precario
heffen. Hierdoor duurt het nog tot zeker 2022 voordat precariobelasting definitief van de energierekening verdwijnt.

De tarieven voor 2018

De ACM stelt jaarlijks de maximale tarieven voor transport en aansluiting op de elektriciteits- en gasnetten vast. De tarieven die Stedin hanteert zijn gebaseerd op de kosten van het netbeheer in Nederland. Stedin doet er alles aan om zo efficiënt mogelijk te werken om de kosten zo laag mogelijk te houden voor haar klanten. Een compleet overzicht met toelichting op de tarieven is vanaf 20 december te vinden op: www.stedin.net/tarieven.

Over Stedin

Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.