U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Startup Weelec gaat oude energiemeters Stedin duurzaam verwerken

Onbekend, 14 oktober 2015

Rotterdam/Maastricht, 14 oktober 2015 – Stedin biedt tot en met 2020 alle consumenten en kleinzakelijke klanten slimme energiemeters aan. De netbeheerder gaat de oude meters die weggehaald worden op een duurzame manier verwerken. Start-up-bedrijf Weelec uit Maastricht zorgt dat materialen hergebruikt gaan worden. Weelec en Stedin zijn daarvoor een officiële samenwerking aangegaan.


Oude energiemeters in het magazijn van Stedin. (FOTO: Stedin).

In 2014 heeft Stedin al een proef gedaan met het handmatig uit elkaar halen van oude meters. Dit bleek een positief effect te hebben op het recyclingpercentage en de materiaalopbrengst. Ook moeten Stedin en de bedrijven die voor ons recyclen voldoen aan de WeeeLaBex. Deze wetgeving stelt dat onderdelen zoals batterijen van elektronische apparatuur niet meer door de shredder mogen en uit het proces gehaald dienen te worden. Door toevoeging van handmatige werkzaamheden voldoen wij hier ruimschoots aan.

De circulaire economie: people, planet en profit 

Weelec is een nieuwe partij in de recyclingbranche met een aansprekende missie en visie op het gebied van recycling, gebaseerd op de circulaire economie en de 3P’s; People, Planet, Profit. De werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen die op de arbeidsmarkt niet makkelijk aan het werk komen: de people.

Deze nieuwe samenwerking heeft ook een positieve impact op de planet. Frans van de Noort, operationeel directeur Stedin: ,,Weelec genereert door zijn vernieuwende proces zuiverdere materiaalstromen. Onder andere door het geven van een tweede leven en positieve financiële waarde aan kunststoffen. Door deze niet te verbranden, maar te verwerken tot een hoogwaardige kunststofstroom, verhoogt dit tevens het recyclepercentage tot bijna honderd procent.’’

Duurzaam recyclen belangrijk onderdeel aanbieding slimme meters 

Dit mooie maatschappelijke en duurzame proces heeft ook een positief effect op de laatste P, Profit. Door de verhoging van het recyclepercentage, zuiverdere materiaalstromen en enkele handmatige handelingen wordt een hogere waarde gecreëerd. Onderdelen van oude meters worden nieuwe, herbruikbare materialen. Van de Noort ,,Op deze manier draagt Stedin bij aan een verantwoorde manier van afvoer van de oude meters. Ook een belangrijk aspect bij de aanbieding van de nieuwe slimme energiemeters.’’

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.