Stedin kan met slim gebruik elektriciteitsnet hennepkwekerij op afstand vinden

Onbekend, 30 januari 2016

Rotterdam, 30 januari 2016 – Netbeheerder Stedin heeft ontdekt dat illegale hennepkwekerijen op afstand te herkennen zijn in het elektriciteitsnet. Het Openbaar Ministerie, politie, gemeenten en de netbeheerder strijden al jaren gezamenlijk intensief tegen levensgevaarlijke situaties en energiefraude als gevolg van de kwekerijen. Met deze unieke ontdekking heeft Stedin een nieuw middel gevonden om energiediefstal en brandgevaarlijke situaties bij hennepkwekerijen op te sporen. 

,,We merken dat criminelen steeds innovatiever worden in het verbergen van hennepkwekerijen’’ , zegt Stedin’s hoofd fraudebestrijding Dave de Wit. ,,Bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren is het voor de politie en ons steeds moeilijker illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen via bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera. We kunnen daarom niet stilzitten. Door nieuwe digitale technieken toe te passen en slim gebruik te maken van ons energienetwerk verwachten we in 2016 nieuwe stappen te maken in de bestrijding van energiefraude.’’

Hennepkwekerij
Hennepkwekerijen leveren vaak levensgevaarlijke situaties op

Elektriciteitsstations voorzien van slimme software

Stedin kan de exacte details van deze nieuwe techniek niet bekend maken, maar kan de werking ervan wel uitleggen. Stedin heeft in haar gebied tienduizenden elektriciteitsstations staan die stroom over de wijken en buurten verdelen. Deze elektriciteitsstations worden de komende jaren allemaal voorzien van slimme, digitale energiemeters. Deze slimme meters zijn uitgerust met geavanceerde software. Zodra deze software detecteert dat er in het elektriciteitsnet van de wijk een hennepkwekerij aanwezig is, geeft de meter automatisch een signaal af waarna politie en Stedin een onderzoek instellen.


Melden draagt bij aan een veilige leefomgeving

Naast nieuwe techniek blijft Stedin inzetten op een intensieve samenwerking met gemeenten, politie-eenheden en OM. Ook roept Stedin gevaarlijke situaties en vermoedens van een hennepkwekerij te melden. De Wit: ,,De gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden zijn nog niet genoeg doorgedrongen. Door gerommel met de energieaansluiting en onveilige elektrische bedrading is de kans op kortsluiting en brand groot. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaan door geknoei met elektriciteit. Levensgevaarlijk! Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren.’’

Een hennepkwekerij kan direct gemeld worden bij politie, Misdaad Anoniem 0800 – 7000 of Stedin. Niet alleen omdat illegale hennepkwekerijen levensgevaarlijk zijn: de rekening van de gestolen energie – jaarlijks zo’n 200 miljoen euro – betalen alle consumenten en bedrijven met elkaar.

Minder hennepkwekerijen, meer energiefraude ontdekt

In 2015 zijn er in het randstedelijk gebied minder hennepkwekerijen ontdekt dan in het jaar ervoor. Het ging totaal om 1352 gevallen, 16 procent minder dan in 2014. Wel zijn er 2,5% meer gevallen van energiediefstal ontdekt, zonder dat er sprake was van een hennepkwekerij. De afname in het aantal gevonden kwekerijen komt onder meer door de reorganisatie waarin aannemer Joulz grotendeels werd geïntegreerd bij Stedin. Daarnaast had ook de politie te maken met andere prioriteiten zoals de opvang van vluchtelingen en een cao-conflict. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.