U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Stedin leidt tweehonderd werkzoekenden op tot monteur slimme meter

Onbekend, 4 februari 2016

Rotterdam, 4 februari 2016 – Stedin heeft het afgelopen halfjaar bijna honderd voornamelijk werkzoekende technische vakmensen aangenomen en omgeschoold als monteur voor de slimme meter. Ook in 2016 leidt Stedin, met een speciaal zij-instromersprogramma van de eigen Bedrijfsschool, nog eens honderd technici op. Na de opleiding gaan zij de komende jaren honderdduizenden slimme gas- en elektriciteitsmeters installeren. 

,,Wij hebben grote behoefte aan collega’s die vakkundig slimme meters kunnen monteren’’, zegt Stedin’s operationeel directeur Frans van de Noort. ,,Tegelijk hebben technische vakmensen zonder werk het zwaar op de arbeidsmarkt, met name de oudere werkzoekenden. Met het zij-instromersprogramma brengen we vraag en aanbod bij elkaar. Daarmee helpen we onszelf – Stedin heeft die vakkrachten hard nodig – en leveren we bovendien een significante maatschappelijke bijdrage.’’ 

Tot en met 2020 bieden netbeheerders grootschalig aan alle klanten gratis slimme meters aan. Monteurs gaan deur-aan-deur bij consumenten en bedrijven langs om de gas- en elektriciteitsmeters te vervangen. Met de slimme meter krijgen Nederlanders de mogelijkheid om inzicht in hun energieverbruik te verbeteren en zo energie te besparen. Door natuurlijk verloop verwacht Stedin ook na 2020 behoefte aan deze opgeleide zij-instromers te hebben.

Opleiding op Stedin Bedrijfsschool

De Stedin Bedrijfsschool heeft een kort, intensief opleidingstraject ontwikkeld waarbij de zij-instromers in acht weken worden opgeleid. De eerste twee weken bestaat uit een theoretische opleiding, waarna zes weken praktijkervaring wordt opgedaan. Het verkorte opleidingsprogramma is mogelijk doordat de deelnemers zijn geselecteerd op hun ervaring in techniek. Na het succesvol afronden van de opleiding kunnen zij als gecertificeerd monteur aan het werk. 

Vanessa Jansen is één van de zij-instromers die bij Stedin aan het werk is gegaan. ,,Het ging allemaal erg snel en ik kon met mijn ervaring direct met de opleiding beginnen. Technisch was er voor mij weinig nieuws onder de zon. Ik heb altijd gewerkt in weer en wind. Vies geworden in putjes. IJskoud, kleddernat of bloedheet. Het plaatsen van de slimme meters is daarmee in vergelijking schoon werk en het is leuk om direct bij onze klanten te werken. De werksfeer tussen de collega’s is goed en in het team wil iedereen elkaar graag helpen.’’
 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.